DS: EK zabrinuta zbog pretnji novinarima

Evropska komisija odgovorila na pismo predsednika DS Bojana Pajtića

14. apr 2016

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je EK zabrinuta zbog pretnji i nasilja nad novinarima, a da je izveštaj iz 2015. godine podvukao zabrinutost oko toga što celokupna atmosfera u Srbiji ne pogoduje punom sprovođenju slobode izražavanja.

DS je objasnila da se u odgovoru Evropske komisija (EK), upućenom predsedniku DS Bojanu Pajtiću na pismo iz marta ove godine, ističe da EK očekuje i da svi slučajevi nasilja na prethodnim izborima budu temeljno istraženi a počinioci privedeni pravdi.

„Izuzetno je važno da Srbija stvori okruženje u kojem je moguća sloboda izražavanja bez ikakvih prepreka i Evropska komisija veoma pomno prati razvoj situacije“, napisao je u pismu Kristijan Danijelson , direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Žan – Kloda Junkera, predsednika Evropske komisije, potpredsednice EK Federike Mogerini i komesara za proširenje Johana Hana u odgovoru Bojanu Pajtiću.

Danijelson, kako je saopštila DS, navodi da je Evropska komisija uverena da će predstojeće otvaranje poglavlja 23. Omogućiti da Srbija intenzivira svoje napore da ojača vladavinu prava i obezbedi poštovanje osnovnih ljudskih prava, uključujući i slobodu izražavanja.

On je podvukao i da “Komisija očekuje da tokom kampanje , ali i nakon formiranja nove Vlade, Srbija bude posvećena reformama“.

„Evropska komisija takođe veliki značaj pridaje i jačanju vladavine prava u Srbiji. Napredak u ovoj oblasti biće u srži daljih pregovora o pristupanju EU. Osnovna ljudska prava, uključujući pravo izražavanja i slobodu medija u središtu su vrednosti Evropske unije“, istakao je Danijelson.

U saopštenju se dodaje da je on poručio i da Evropska komisija očekuje da izbori budu održani u mirnoj atmosferi uz puno poštovanje demokratskih principa, kao i da je EK u kontaktu sa posmatračkom misijom Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja će posmatrati predstojeće izbore, a da će pratiti i kako Srbija sprovodi preporuke ODIR-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga