- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: DRI da proveri izbor izvođača radova na školama

Gradski odbor Demokratske stranke Novi Sad pozvao je danas Državnu revizorsku instituciju i druge nadležne državne organe da provere na koji način i po kojim kriterijuma su birani izvođači radova na školskim objektima, navodeći da je gradska vlast učinila sve da oteža rad školama na području grada.

Iz DS poručuju da je dugačak spisak nepodopština koje je lokalna vlast počinila u oblasti obrazovanja, što uz neopravdano smanjenje plata prosvetnim radnicima, višemesečnu obustavu rada, dolaske policije u škole radi provere ko štrajkuje i druge oblike pritisaka kojim su zaposleni u školama izloženi od strane centralne vlasti, daje vrlo sumornu sliku školstva u Srpskoj Atini.

Navodeći da sredstva za materijalne troškove, koje treba da obezbedi lokalna samouprava, stalno kasne zbog čega su školama više puta bili isključeni telefoni, a pretnje isključenjem struje su postale redovna pojava, DS ukazuje i da školama nedostaje potrošni materijal, da odlaske đaka na takmičenja često finansiraju njihovi roditelji, kao i da se postupci javnih nabavki sprovode krajnje neefikasno.

„Iz izveštaja o investicionim aktivnosti za 2014. godinu vidi se kako je radove na školskim objektima izvodilo svega nekoliko firmi, koje su radile doslovno sve – od nabavke šerpi, preko postavljanja instalacija, pa do izdavanja energetskog pasoša – što ukazuje i na mogućnost korupcije“, tvrde u GO DS.

Zato, kako kažu, pozivaju DRI i druge nadležne državne organe da odmah provere na koji način i po kojim kriterijuma su birani izvođači radova u tim poslovima.

Novosadske demokrate su navele i da pojedine mesne zajednice organizuju prijeme u čast najboljih učenika iz škola sa svoje teritorije, na kojima deca i njihovi roditelji slušaju bajke o podvizima Srpske napredne stranke i gradonačelnika Miloša Vučevića.

Tvrde i da prijemi počinju obraćanjima „dragim članovima Srpske napredne stranke“, a završavaju dodelom pohvalnica deci za „doprinos aktivnostima mesne zajednice“.

„Tako providan i bezobziran pokušaj manipulacije decom dosad nije zabeležen u našem gradu, a gradska vlast i vladajuća stranka koja se koristi ovakvim prljavim trikovima jesu istinska sramota i za Novi Sad i za sve Novosađane. Čak i za one koji su glasali za njih“, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!