DS: Da mesne zajednice služe građanima, a ne vlastima

Vojvođanske NVO: SNS jasno daje do znanja da se neće ustručavati da pogazi neotuđivo pravo građana na lokalnu i mesnu samoupravu

10. jun 2021

Demokratska stranka pozvala je građane Novog Sada da 13. juna izađu na izbore za savete mesnih zajednica i glasaju za nestranačke kandidate, a posebno u delovima Novog Sada u kojima su se građani bolje organizovali i u kojim ima više kandidata koje nisu podmetnule Srpska napredna stranka (SNS) i druge partije iz gradske vlasti.

„Mesne zajednice treba da služe građanima za artikulisanje njihovih interesa i potreba u lokalnoj sredini, a sada su pretvorene u ispostave SNS-a. Izbori koji se održavaju u nedelju mogu biti put kojim će građani preuzeti kontrolu nad onim što im u demokratskim društvima i pripada“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Gradskog odbora DS u Novom Sadu Veljko Krstonošić ponovio je da ta stranka ni na koji način ne učestvuje u izborima za savete mesnih zajednice i naglasio da demokrate više neće ponoviti grešku koju su i sami pravili mešajući se u izbore za lokalne savete.

Dodao je da je dobro i to što se ni ostale stranke demokratske opozicije ne mešaju u ove izbore i sve ih pozvao da isti stav zadrže i posle promene gradske vlasti.

„Mi ne učestvujemo na izborima za savete mesnih zajednica, ali imamo obavezu da javno ukažemo na svako kršenje zakona i zloupotrebu od strane vlasti. Važno je da građani znaju da su SNS i njeni sateliti jedine političke organizacije koje učestvuju na izborima za savete mesnih zajednica“, naveo je on.

Krstonošić je ocenio da mesne zajednice treba da vode ljudi koji imaju i ideje kako da život u svom kraju učine boljim i volje da se za svoje ideje bore, „a ne partijski poslušnici (gradonačelnika Novog Sada) Miloša Vučevića i njegovog društva iz Gradske kuće“.

Vojvođanske NVO: Podrška nezavisnim i nestranačkim kanidatima

Vojvođanske NVO pozvale su Novosađane da glasaju za nezavisne i nestranačke kandidate na izborima za savete mesnih zajednica, jer su ovi izbori građanski, a ne parlamentarni.

„Na njima ne bi trebalo da učestvuje ni jedna partija, već građani kojima mesne zajednice pripadaju, što je u skladu sa zakonskim okvirom Republike Srbije. Međutim, Srpska napredna stranka je za ove izbore mobilisala svoje članove. Bez obzira što su na njima morali da se kandiduju kao pojedinci, svojom propagandom kojom ukazuje da oni jesu partijski članovi, ova stranka jasno daje do znanja da se neće ustručavati da pogazi neotuđivo pravo građana na lokalnu i mesnu samoupravu“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da članovi vladajuće partije koji su činili savete mesnih zajednica u većini mesta u Vojvodini i Srbiji, poslednjih godina čine sve da te savete obesmisle, tako što odbijaju svaku autentičnu inicijativu koju predlažu građani.

„Na delu je potiskivanje građana iz institucija i ukidanje njihovih političkih prava. Zato je glasanje za preko sedamdeset građanskih i nestranačkih kandidata na izborima za savete mesnih zajednica u Novom Sadu, prilika da ove lokalne institucije građani pokušaju da vrate u svoje ruke“, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Zrenjanin
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga