DS: Budžet Novog Sada manji za 300 miliona zbog centralizacije Srbije

Gradska vlast štiti interese vlade Aleksandra Vučića, a ne građana Novog Sada

21. avg 2016

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da će na osnovu izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje će uskoro biti usvojene u Skupštini Srbije, godišnji budžet Novog Sada biti manji za oko 300 miliona dinara i ocenio da je reč o daljoj centralizaciji Srbiji i siromašenju lokalnih samouprava.

“U realizaciji tog plana, novosadskom gradonačelniku Milošu Vučeviću i njegovim partnerima iz Socijalističke partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine poveren je zadatak da štite interese vlade Aleksandra Vučića, a ne interese građana Novog Sada”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je dodala da će gradska kasa u naredne četiri godine biti siromašnija za 1,2 milijardi dinara i navela da bi ta sredstva bila dovoljna da se izgrade i opreme po tri vrtića, škole i ambulante, čime bi se rešilo pitanje smeštaja dece u predškolskom uzrastu, obrazovanja i zdravstvene zaštite u gradu.

“Novcem koji će biti uzet od građana Novog Sada mogla bi se izgraditi i nova gradska bolnica ili realizovati neki drugi strateški projekat, kojim bi se suštinski unapredio kvalitet života u gradu i omogućio dalji razvoj”, piše u saopštenju.

SNS: DS se služi lažima, Novi Sad neće biti zakinut za sredstva

Srpska napredna stranka (SNS) nazvala je danas “lažima” optužbe Demokratske stranke (DS) da će budžet Grada Novog Sada na godišnjem nivou biti smanjen za 300 miliona dinara zbog najavljenih izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava

“To je još jedan je u nizu pokušaja ove stranke da lažima skrene pažnju javnosti na svoje samo još formalno postojanje. Istina o suštini izmena zakona je upravo suprotna tvrdnjama demokrata. Predloženim izmenama vrši se preraspodela sredstava od poreza na zarade, s tim da je predviđeno da najveći deo, odnosno 77 odsto, pripadne gradovima”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će Novi Sad i posle donošenja izmena pomenutog zakona zadržati finansijsku stabilnost i nastaviti sa planiranim investicionim aktivnostima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga