DS: Apsurdno je da Gradsko zelenilo dobije Oktobarsku nagradu Novog Sada

“Dodelom nagrade Gradskom zelenilu gradska vlast bi praktično nagradila samu sebe"

18. okt 2015

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od Skupštine grada Novog Sada da odbaci predlog za dodelu ovogodišnje Oktobarske nagrade Javnom komunalnom preduzeću Gradsko zelenilo i ocenila da je apsurdno da Skupština grada nagrađuje preduzeće koje je osnovala.

“Dodelom nagrade Gradskom zelenilu gradska vlast bi praktično nagradila samu sebe pošto bi se u tom slučaju Skupština grada istovremeno pojavila u dvostrukoj ulozi – kao organ koji dodeljuje nagradu firmi koju je osnovao i koju u potpunosti kontroliše”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je u višedecenijskoj istoriji Oktobarske nagrade to priznanje još samo jednom dodeljeno komunalnom preduzeću, i to baš u vreme kada je Novim Sadom upravljala koalicija koja je partijski i ideološki bila identična sadašnjoj skupštinskoj većini, koju predvodi Srpska napredna stranka, koja je nastala iz Srpske radikalne stranke.

DS je dodao da visoko ceni humanitarne aktivnosti koje je organizovalo Gradsko zelenilo za lečenje bolesne dece, koje su poslužile kao formalan povod za inicijativu da to preduzeće ponese Oktobarsku nagradu, ali je naveo da su glavni junaci tih akcija zapravo građani Novog Sada koji su davali novčane priloge.

“Samo Gradsko zelenilo u svom finansijskom planu za 2014. godinu za humanitarne aktivnosti namenilo je svega 50.000 dinara, od čega, prema podacima iz zvaničnog izveštaja o poslovanju u prošloj godini, nije potrošen ni jedan jedini dinar. Istovremeno, poslovodstvo Gradskog zelenila je lane samo za reprezentaciju potrošilo 1,7 miliona dinara, što je gotovo jednako iznosu sredstava koja su ukupno prikupljena u svim humanitarnim akcijama”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Gradsko zelenilo prošle godine za pokrivanje gubitaka u poslovanju i redovan rad iz gradskog budžeta dobilo rekordne subvencije u iznosu od 680 miliona dinara i ocenjuje da onda ispada da je Skupština grada sopstvenom preduzeću novcem svih Novosađana platila nagradu koju mu ista ta Skupština grada i dodeljuje.

“Oktobarska nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos u različitim oblastima rada i stvaralaštva, a ne za izvlačenja para iz džepa Novosađana kroz prazno samoreklamerstvo”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga