Država rupa bez dna

Vlada usvojila rebalans budžeta, deficit 142 milijarde dinara. Manjak u državnoj kasi nastao zbog uvećanih troškova za plate i penzije

16. sep 2011

Vlada Srbije usvojila je danas rebalans ovogodišnjeg republičkog budžeta kojim su predviđeni prihodi od 707,35 milijardi dinara i rashodi od 850,9 milijardi. Deficit će tako iznositi 142,7 milijardi dinara, odnosno 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. “

Rebalansom budžeta neće biti ugroženi kapitalni projekti niti podsticaji privredi, poljoprivredi i zapošljavanju, a obezbeđeno je oktobarsko povećanje plata budžetskih korisnika i penzija“, rekao je posle sednice Vlade državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić.

On je objasnio da će uštede u budžetu biti postignute manjom otplatom kamata u iznosu od 3,5 milijarde dinara, smanjenim pozajmicama za 1,1 milijardu i smanjenjem kapitalnih rashoda za 8,4 milijarde dinara. Nikezić je istakao da je rebalans budžeta donet u kratkom roku kako bi bio ispunjen dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom i odobren novi aranžman, koji je od velikog značaja za ekonomsku stabilnost zemlje. Usvajanje rebalansa budžeta za 2011. godinu do kraja septembra, kao i zakona o restituciji, uslov je da bord direktora Medjunarodnog monetarnog fonda Srbiji odobri novi aranžman iz predostrožnosti. Zakonom o budžetu za 2011. godinu predviđeni su bili prihodi od 726,4 milijarde, rashode od 846,9 milijardi, kako bi deficti iznosio 120,5 milijardi dinara.

Planirani rashodi budžeta biće veći zbog toga što će na povišicu plata budžetskih korisnika i penzija, u oktobru, biti potrošeno više nego što je bilo predviđeno jer je inflacija u poslednjih šest meseci bila veća nego što je procenjeno. Dodatni manjak u budžetu nastaće i zbog primene izmena Zakona o fiansiranju lokalne samouprave koje predvidjaju da gradovi i opštine dobijaju veći deo poreza na zarade.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga