Zabranjena Parada: Vlasti se predale fašistima

Kakva je država koja je ustuknula pred fašistima?

30. sep 2011

Vlasti Srbije zabranile su danas održavanje Parade ponosa, kao i skupove protivnika Parade koji su najavljeni za vikend, saznaje agencija Beta.

Kako je Beti rečeno, Ministarstvo unutrašnjih poslova uskoro će objaviti odluku o zabrani svih skupova najavljenih za subotu i nedelju.

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) optužio je danas ministra policije Ivicu Dačića da odbija da izvrši ustavnu obavezu i da zaštiti učesnike Parade ponosa.

„Ministrova izjava znači da policija Srbije nije u stanju da zaštiti Ustavom zajemčena prava građana, niti same policajce u centru Beograda”, navodi se u saopštenju za javnost CRCD-a.Ta nevladina organizacija je optužila Dačića da „popušta pred antiustavnim elementima”.

„Državna vlast rizikuje da bude prinuđena da u odbrani ustavnog poretka prilikom narednog nasrtaja onih koji ruše Ustav zagazi u krv mnogo dublje nego što bi bio slučaj prilikom održavanja Parade. „Ko se danas boji da protiv rušilaca ustavnog poretka upotrebi palicu i suzavac, moraće sutra da u odbrani ustavnog poretka, građana, pripadnika i pripadnica manjina i Ustavom zajemčenih prava, upotrebi metke”, navodi se u saopštenju.

A Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Parada ponosa u Beogradu mora da se održi, jer bi u suprotnom to značilo da se ne poštuje Ustav Srbije.

“Niko nema prava na nasilje, a država nema prava da se pred nasiljem povlači. Građani koji ispunjavaju svoje obaveze prema državi i društvu i nikoga ne napadaju, imaju pravo na okupljanje i takav skup treba da se održi”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da država ima svoje instrumente, policiju i vojsku, kojima mora da se posluži da bi zaštitila ustavni poredak i bezbednost svih njenih građana.

Ta stranka je navela da ukoliko postoje saznanja da bi u nedelju mogao da se ponovi scenario od prošle godine, kada je rušen Beograd ili da se čak izazovu neki požari, onda je posredi „udruživanje radi zločinačkog poduhvata”, odnosno organizovani kriminal. „I tako se prema onima koji to pripremaju treba i odnositi”, poručio je LSV i dodao da Ustav Srbije, „pored svih svojih manjkavosti”, mora da se poštuje, jer je najviši akt zemlje. „Ustavom je zagarantovano slobodno okupljanje građana, kao i sloboda mišljenja i izražavanja, a zabranjeno svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti”, podseća se u saopštenju.

Ivica Dačić je danas izjavio da će policija zabraniti Paradu ponosa ukoliko organizatori sami ne otkažu skup. Ministar je izjavio da ne želi da se „prolije krv“, niti da „padne krv“. Premijer Srbie Mirko Cvetković juče je „prebacio loptu” za odgovornost za održavanje Parade ponosa na MUP.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga