Država ignoriše napade na političke neistomišljenike 

Nadležne institucije i dalje bez odgovora na poziv na linč i proterivanje iz grada gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića

24. dec 2018

Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i policija danima unazad ne reaguju na prijavu Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca, na pretnje koje je dobio preko društvene grupe Fejsbuk, gde se Šapčani pozivaju da se okupe ispred kuće u kojoj Zelenović živi, i da ga isteraju iz tog grada.

Kako je nedavno saopštio Savez za Srbiju, čiji je deo i gradonačelnik Šapca, jedan od članova Fejsbuk grupe „Oslobodimo Šabac“, nakon što je Zelenović u Skupštini grada pozvao na okupljanje na sledećim protestima „Stop krvavim košuljama“ i fer izbore, naveo je adresu na kojoj gradonačelnik živi.

Na toj adresi gradonačelnik Šapca stanuje sa porodicom, a u pozivu je bukvalno pisalo „okupimo se ispred zgrade i oterajmo ga iz grada“. Na istoj Fejsbuk stranici, otvoren poziv na nasilje između ostalih odobravao je i odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Šapca Goran Mijailović pozivajući na danonoćnu blokadu stana u kom živi gradonačelnik sa svojom porodicom. Poziv na protest ispred zgrade u kojoj živi gradonačelnik sa porodicom uputio je i aktivista šabačkog Gradskog odbora SNS Mladen Čolić.

Na zvaničan mejl tužilaštva Danas je, takođe, poslao pitanja koje mere su preduzete zbog pretnji Zelenoviću i objavljivanju adrese na kojoj živi, ali odgovor nije stigao.

Pretnje, poziv na linč, napadi na političke neistomišljenike, novinare, i ostale javne ličnosti, praksa je koja je dobila na intenzitetu od vladavine SNS, i unazad šest godina se sve više pojačava. Najdrastičniji primeri takvog odnosa nalaze se među aktivistima Ne da(vi)mo Beograd. Tako su Radomira Lazovića iz te inicijative u nekoliko navrata nepoznati ljudi tražili na adresi na kojoj živi. Između ostalog, Lazovića je fizički napao novinar Pinka dok je radio prilog za emisiju, a da niko iz policije na to nije reagovao. Takođe, Kseniju Radovanović, aktivistkinju Ne da(vi)mo Beograd, pokušala su neuniformisana lica da otmu na protestu te inicijative, a ispostavilo se da su ta lica zaštićena lica iz policije.

Spisak javnih ličnosti koji su osvanuli u kontekstu indirektnog poziva na linč na stranicama provladinog tabloida Informer, ogroman je, a putem društvenih mreža i grupa u kojima su uglavnom aktivisti SNS, takvi pozivi su još brutalniji i učestaliji.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga