Država da ne skriva huligane

Organizacioni odbor Parade ponosa očekuje da vinovnici nasilja budu jasno imenovani. Oni koji organizuju nerde uglavnom su dobro poznati policiji

12. sep 2011

Organizacioni odbor ovogodišnje Parade ponosa pozvao je danas predstavnike institucija i političkih partija da u svojim izjavama jasno označe i osude nasilnike i huligane kao pretnju bezbednosti, za razliku od građana koji će se mirno okupiti 2. oktobra u Beogradu i da svi državni organi učine sve za šta su po zakonu nadležni da bi parada protekla u najboljem redu.

Takvo delovanje državnih organa mora uključivati jasnu osudu svakog pokušaja i pripremu nasilja, ali i preventivna privođenja, kao što je to bio slučaj prilikom protesta zbog hapšenja Ratka Mladića u maju 2011. godine, piše u saopštenju. U saopštenju organizacionog odbora navodi se da bi bilo kakva opstrukcija prijavljenog mirnog skupa kao što je Parada ponosa, bez obzira da li se to čini kroz zahteve koji se tiču administracije, finansija ili bezbednosti, predstavljala povredu ne samo domaćih zakona i Ustava Srbije, već i međunarodnih ugovora koje je Srbija ratifikovala. S obzirom na to da su oni koji organizuju nasilje i nerede najčešće dobro poznati policiji i pravosudnim organima, građani Srbije s pravom očekuju da takve grupe budu sprečene ukoliko pripremaju nove akte nasilja, za koje su zaprećene visoke kazne prema Krivičnom zakoniku Srbije, piše u saopštenju Organizacionog odbora Parade ponosa.

Posle održavanja prošlogodišnje Parade ponosa u Beogradu, predstavnici državnih organa i civilnog društva su u svojim izjavama naglašavali da je država pokazala da je jača od huligana. Predstavnici institucija su naglašavali da će se ubuduće odlučnije boriti protiv nasilnika, a posle hapšenja Mladića, saopšteno je da su nasilnici koji su tada napadali policiju isti oni koji su to činili tokom Parade ponosa 2010, navodi se u saopštenju i dodaje da je štaviše, direktor policije tada saopštio da se tada pribeglo „preventivnim privođenjima“.

 U protekla dva meseca, nekoliko predstavnika državnih organa i političkih partija pominjalo je u svojim izjavama „odlaganje, „neodržavanje“ ili „zabranu“ Parade ponosa zbog navodno bezbednosnih razloga. Međutim, ni u jednoj od ovih izjava nije jasno rečeno ko je tačno pretnja bezbednosti i šta se čini da bi bezbednost učesnika bila poboljšana. S druge strane, kao rešenje za navodni „visok bezbedonosni rizik“ nudi se kršenje slobode okupljanja, odnosno ideja da se Parada ponosa ne održi kao što je to planirano. Ukoliko rizik po bezbednost zaista postoji, onda je izostala jasna osuda onih koji to planiraju ili poruka da će snositi sve zakonske posledice, budući da je i pripremanje krivičnog dela kažnjivo. Pored toga, do sada je izostala i reakcija prema onima koji prete putem interneta ili ispisivanjem grafita u kojima se poziva na nasilje i smrt pripadnika LGBT populacije. Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd 2011. još jednom se zahvaljuje svim državnim organima, institucijama, političkim partijama i organizacijama civilnog društva na pruženoj podršci u prethodna dva meseca.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga