Društvo za istinu o NOB-u: Čiji je bivši Muzej Revolucije?

Muzej Vojvodine ili Muzej savremene umetnosti Vojvodine?

31. maj 2014

Odbor za Vojvodinu Društva za istinu o Narodnooslobodilačkoj borbi i Jugoslaviji optužio je danas pokrajinske vlasti da favorizuju Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u odnosu na Muzej Vojvodine i da mu omogućavaju da preuzme najveći deo zgrade u Novom Sadu, u Dunavskoj 37.

To društvo je u saopštenju za javnost navelo da je MSUV-u nakon 2000. godine bilo ustupljeno nekoliko kancelarija na korišćenje, a da je danas postao vlasnik više od tri četvrtine izložbenih prostora u zgradi u Dunavskoj 37.

Dodaje se da je zbog toga Muzej Vojvodine morao da ukloni dve trećine nekadašnje stalne postavke, koja se odnosila na prošlost vojvođanskih prostora od 1867. do 1945. godine.

Društvo za istinu o NOB-u je navelo da je i biblioteka Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine morala da izmesti svoju izuzetno vrednu celinu u susednu zgradu Muzeja Vojvodine, u Dunavskoj 35, u kojoj ne postoje uslovi za čuvanje bibliotečke građe.

„Dugoročno gledano, moralo bi se naći rešenje koje bi zadovoljilo i potrebe Muzeja Vojvodine i MSUV-a, bilo kroz nalaženje novih prostora ili kroz proširenje postojećih, ali na obostranu korist. U tom slučaju, Novi Sad bi mogao dobiti jednu kompaktnu celinu, koja bi na jednom mestu pružila kompleksnu umetničku i istorijsku prezentaciju Vojvodine u 20. veku“, piše u saopštenju.

Saopštenje je potpisao Bogdan Tankosić, predsednik Odbora za Vojvodinu Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga