Društvo sudija tvrdi da Matić utiče na sud, on negira

Društvo sudijа Srbije pozvalo je Visoki sаvet sudstvа dа reаguje.

03. jul 2018

Društvo sudija Srbije saopštilo je da izjava predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića o tome kako Sudsko veće vodi slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, povređuje pretpostavku nevinosti i protivpravno utiče na sud. Matić ističe da sudije nisu izuzete od prava javnosti da bude informisana.

„Nisu oni posebna kasta kojoj niko ništa ne sme da zameri. Naprotiv, trebalo bi da im budu javno objavljene fotografije i imovina koju poseduju, a na njima je da sude po zakonu„, saopštio je Matić.

Kako je Matić naveo u saopštenju, Komisija za istraživanje ubistava novinara nijednim svojim aktom nije se mešala u samostalnost tužilaštava i nezavisnost suda, „ali sigurno neće da zabija glavu u pesak u situacijama kada je svima jasno sta se događa“.

„Nadamo se da će Društvo sudija smoći snage da u svojim redovima izdvoji žito od kukolja i ukaže na one koji nečasno vrše poverenu sudijsku dužnost. Slučaj Ćuruvija može da bude test za sve: izvršni organi i tužilaštvo su pokazali svoju profesionalnost, a da li je Društvo sudija to videlo i kod veća koje vodi postupak?“, upitao je Matić u saopštenju.

Matić dodaje da se nada da će Društvo sudija da objasni „kako i zbog čega se zakazuju 1-2 ročišta mesečno za predmet za koji je izuzetno zainteresovana javnost i sama država koja je i formirala Komisiju“.

„Uzgred, ja nisam pravnik, ali sam naučio da se pritvor ne određuje samo radi sprečavanja bekstva, već i zbog sprečavanja uticaja na svedoke, pa se pitam što to nije pomenulo Društvo sudija ili taj pojedinac, jer uvek je reč o pojedincu iz Društva sudija. U jednom se slažemo: pritiska na sud ne sme biti, a gde je Društvo sudija da se oglasi kad je taj pritisak prikriven i interesno zasnovan? Komisija je samo obavestila javnost koja treba da bude vrhovni sudija“, zaključio je Matić.

Društvo sudija Srbije reagovalo je na izjavu koju je Matić dao za Cenzolovku i u kojoj navodi da „ima utisak da Sudsko veće koje vodi slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije pojedinim odlukama pokazuje jasnu nameru da oslobodi optužene za ubistvo Ćuruvije“.

Društvo sudija Srbije je ocenilo da je ovom izjavom povređena pretpostavka nevnosti jer je data u toku sudskog postupka.

Kako se navodi, Matić protivpravno utiče na sud i svojim izjavom da „Sudsko veće donosi nezаmislivu odluku dа nа kućni pritvor pusti optužene…“

Dodaje se da je dužnost suda da postupаk sprovede sа što mаnje odugovlаčenjа, što ne znаči i dužnost određivаnjа pritvorа.

„Jer pritvor nije kаznа i, budući dа zаdire u slobodu gаrаntovаnu svаkome, izriče se sаmo izuzetno, rаdi obezbeđenjа prisustvа okrivljenog u postupku“, naveli su.

Društvo sudijа Srbije pozvalo je Visoki sаvet sudstvа dа reаguje. Oni pozivaju i novinаre dа jаvnost izveštаvаju u sklаdu sа Ustаvom, zаkonimа i opšteprihvаćenim međunаrodnim prаvnim stаndаrdimа, tаko dа, kako su naveli, budu zаdovoljene i slobodа medijа, kаo i pretpostаvkа nevinosti i nezаvisnost sudstvа.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga