Društvo sudija Srbije: Sve učestaliji pritisci na nosioce pravosudnih funkcija

"Zabrinjavajući je i rastući trend umanjivanja dostignutih vrednosti"

23. maja 2018

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas, povodom Dana opomene za nezavisnost pravosuđa u Evropi, na unapređenje organizacije pravosudnog sistema Srbije, povećanje materijalnih i ljudskih resursa i obezbeđivanje većih garancija za pravosuđe nezavisno od političke kontrole.

Društvo je u saopštenju ocenilo da se samo ispunjenjem tih zahteva može obezbediti da pravosudni sistem funkcioniše „oslobođen svih pritisaka i time povrati poverenje građana u pravosuđe“.

Navodi se i da su u Evropi sve učestaliji slučajevi ugrožavanja nezavisnosti pravosuđa i urušavanja demokratskih tekovina podele vlasti i da je primetan sve veći politički uticaj na pravosuđe i kršenje prava građana na nezavisnog i nepristrasnog sudiju.

„Zabrinjavajući je i rastući trend umanjivanja dostignutih vrednosti i sve učestaliji pritisci na nosioce pravosudnih funkcija u Turskoj, Poljskoj, Srbiji“, ocenjuje se u saopštenju.

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu (MEDEL) obeležava Dan opomene za nezavisnost pravosuđa 23. maja, na dan kada je 1992. godine mafija u Palermu ubila italijanskog tužioca Đovanija Falkonea.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga