Društvenom centru vraćeni ključevi od prostorija

Borba za Društveni centar trajala je četiri meseca

31. dec 2014

Društveni centar dobio je na sudu spor sa Poslovnim prostorom, jer su ih nelegalno izbacili iz prostora u Kineskoj četvrti. Aktivisti su dobili ključeve barake nazad i, kako kažu, sada su još sigurniji u tom prostoru nego ranije.

„Sada imamo papir i jedini način da nas neko ponovo istera je sudskim putem, tako da smo sada i u boljoj situaciji nego ranije. Pobedili smo i sada se javio entuzijazam kod ljudi, čak i kod onih koji nisu bili toliko tu. Svi su iskazali želju da pomognu i učestvuju i drago im je što je takva priča, bar za neko vreme, pobedila, tako da ćemo još jačim tempom krenuti u novu godinu“, rekao je jedan od aktivista Društvenog centra Marko Vučić.

Borba za Društveni centar trajala je četiri meseca jer su od početka problema advokati u štrajku.

Podsetimo, aktivisti Društvenog centra u Novom Sadu izbačeni su iz svojih prostorija 21. avgusta i od tada su održali nekoliko protesta, tribina i svirki. Tužbu protiv Poslovnog prostora podneli su kao fizička lica, koja su isključivo solidarnošću i na volonterskoj osnovi taj objekat učinili upotrebljivim, jer je pre njihovog ulaska bio napušten, pun smeća, bez prozora i vrata i nerentabilan. Poslovni prostor je izbacio sve ljude koji su nelegalno koristili prostore koji njima pripadaju, a komercijalnog su karaktera. Međutim, baraka u kojoj je bio Društveni centar ne nalazi se na listi komercijalnih prostora Poslovnog prostora, jer je bila potpuno ruinirana i bez infrastrukture.

Od septembra do sada stiglo je mnogo snimaka podrške Društvenom centru od poznatih ličnosti, srodnih kolektiva, klubova, organizacija i pojedinaca.

Društveni centar je nastao kao nezavisni centar koji je prethodne dve godine organizovao preko 150 koncerata, humanitarnih akcija, umetničkih kolonija, projekcija filmova i drugih sadržaja.

(oradio.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga