Društveni centar posvetio protest oštećenim sugrađanima

Drugo i drugojačije je bogatstvo

18. okt 2014

Aktivisti i aktivistkinje Društvenog centra (DC) osudili su danas napade na pekare i druge objekte nakon nedavno odigrane utakmice između Srbije i Albanije.

U saopštenju DC-a poručuje se i da je današnji protest posvećen sugrađanima koji su žrtva brutalnog nacionalističkog nasilja.

„Smatramo da je nedopustivo da naše komšije bilo ko napada samo zbog drugačije vere, drugačijeg prezimena ili drugačije nacionalne pripadnosti. Nacionalističko divljanje i ugrožavanje života naših sugrađana nije i nikad neće postati društveno prihvatljivo, a ako država ne želi da ih zaštiti mi ćemo pokušati učiniti sve da se oni osećaju sigurno“, poručili su aktivisti.

Oni su upozorili i da je u ovom slučaju važno i da gradski oci odreaguju „ljudski“ i da se ono što se dešava nazove pravim imenom.

„Ovo što se dešava u potpunosti narušava bezbednost i sigurnost svih građana i građanki, a mi nikako ne smemo dozvoliti da nam grad u potpunosti ogrezne u mržnju, diskriminaciju i nacionalizam“, istakli su aktivisti Društvenog centra.

U saopštenju se apeluje na nadležne da protiv ovakvih i sličnih akcija i organizacija preduzmu adekvatne, najstrožije mere, a sve u cilju očuvanja mira, tolerancije, multikulturalnosti i bezbednosti svih ljudi, kako u Novom Sadu, tako i u celoj Vojvodini.

„Pozivamo sve dobre ljude da nam se pridruže u borbi protiv nacionalizma, fašizma, homofobije, u borbi za ljudska prava i prava manjinskih grupa… Drugo i drugojačije je bogatstvo“, poručili su aktivisti DC.

Aktivisti DC su odlukom novosadskog Poslovnog prostora izbačeni iz prostorija u Kineskoj četvrti. Oni svake subote organizuju proteste zbog takve odluke predstavnika grada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga