„Drugo lice demokratije“ u Subotici

Subotičanka sa zagrebačkom adresom prvi put izlaže u rodnom gradu nakon Njujorka, Seula, Sidneja, Nju Delhija, Berlina, Rima, Pariza, Istanbula, Moskve, Beograda i Meksiko Sitija

08. nov 2014

Hrvatska umetnica Andreja Kulunčić prvi put izlaže u rodnoj Subotici, a na izložbi „Drugo lice demokratije“ u Galeriji “dr Vinko Perčić” predstaviće od 7. novembra pet radova kojima problematizuje simptome savremenog društva – od ksenofobije do depresije, sa posebnim naglaskom na goruće probleme tranzicionih i posttranzicionih sredina.

Subotičanka sa zagrebačkom adresom, kako su naveli organizatori, Andreja Kulunčić prvi put izlaže u rodnom gradu nakon Njujorka, Seula, Sidneja, Nju Delhija, Berlina, Rima, Pariza, Istanbula, Moskve, Beograda i Meksiko Sitija.

Radove “Samo za Austrijance”, “Nama: 1908 zaposlenika”, “15 robnih kuća”, “Rekonstrukcija (ne)važnog dana naše istorije” i “U krugu” hronološki zaokružuje najnoviji rad “Kreativne strategije: Početnica”, koji je realizovala u saradnji sa zagrebačkom aktivističkom grupom Direktna demokratija u školi.

U okviru izložbe, članovi Direktne demokratije u školi održaće radionicu “Osnove direktne demokratije” za učenike Srednje Hemijsko-tehnološke škole i Gimnazije “Svetozar Marković” koji će imati priliku da obrade pojam direktne demokratije, odnosno direktnog demokratskog delovanja. Biće reči o razvoju teorija direktne demokratije, kao i njene prakse u odnosu na sistem predstavničke demokratije, kako bi se kroz komparativnu analizu izgradilo razumevanje pojma demokratije kao takve.

Pretvaranje galerije u prostor radionice i učenja – svojevrsnu društvenu laboratoriju koja ima dosege u svakodnevnom životu, karakteristika je umetničke prakse Andreje Kulunčić koja će na dan otvaranja izložbe održati vođenje za publiku.

Umetnički rad Andreje Kulunčić karakteriše preispitivanje različitih aspekata društvenih odnosa. Zanimajući se za društveno angažovane teme, razvila je specifičnu istraživačku metodologiju rada u domenu vizuelnih umetnosti fokusirajući se na neuralgične tačke različitih društava i njihove goruće probleme. Njeni radovi podrazumevaju procese saradnje i zajedničkog kreiranja rada sa uspostavljenim mrežama profesionalaca različitih profila (sociolozi, filozofi, naučnici, dizajneri i marketinški stručnjaci).

Radovi Andreje Kulunčić često zahtevaju i aktivno uključivanje publike koja je pozvana da ih „dovrši“. Tako ona deluje istovremeno i unutar i izvan umetničkog sveta, koristeći galerijski prostor i institucionalni umetnički okvir samo kao jedno od mogućih područja za aktivno promišljanje društvenih odnosa i praksi.

Rođena u Subotici, Andreja Kulunčić studirala je u Novom Sadu, Beogradu i Budimpešti. Docentkinja je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, na Odseku za nove medije.

Do sada je izlagala na najvećim svetskim izložbama i bijenalima poput onih u Kaselu, Frankfurtu na Majni, Istanbulu, Liverpoolu, Nju Delhiju… Velike samostalne izložbe imala je 2013. godine u Meksiko Sitiju i u Beogradu – u Salonu Muzeja savremene umetnosti (index.žene).

Trenutno učestvuje na izložbi u Francuskom gradu Nimesu, gde je jedna od 15 odabranih umetnika koji predstavljaju umetničku scenu Zagreba od 1950. godine do danas. Reč je o do sada najvećem grupnom predstavljanju hrvatske vizuelne umetničke scene, na međunarodnoj pozornici.

U toku je priprema novog projekta sa kojim će iduće godine učestvovati na izložbi u Johanesburgu.

Andreja Kulunčić dobitnica je nekoliko nagrada, među njima su nagrada 10. Trijenala Indije (Nju Delhi) i Gran pri u kategoriji novih medija (Split).

Izložba „Drugo lice demokratije“ biće otvorena u Galeriji “dr Vinko Perčić” do 10. decembra.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga