Drugo izdanje knjige o jugoslovenskim kontroverzama

Novo izdanje donosi i do sada neotkrivene materijale o vezama Miloševićevog režima sa vojnim operacijama u ratu u BiH, dokaze o umešanosti SAD u neuspele pokušaje hapšenja haških begunaca, kao i potpuno novo poglavlje o ulozi Crne Gore u jugoslovenskim konfliktima

18. nov 2012

Drugo prošireno izdanje knjige „Suočavanje sa jugoslovenskim kontroverzama“, koje pokušava da odgovori na pitanja iz neposredne prošlosti na tlu bivše Jugoslavije, izaći će iz štampe na engleskom jeziku u decembru mesecu, u izdanju američkog Purdue univerziteta.

U odnosu na prvo izdanje, koje je objavljeno u Sarajevu na srpsko-hrvatsko-bosanskom jeziku, novo izdanje donosi i do sada neotkrivene materijale o vezama Miloševićevog režima sa vojnim operacijama u ratu u Bosni i Hercegovini.

Drugo izdanje donosi i dalje dokaze o umešanosti SAD u neuspele pokušaje hapšenja haških optuženika, kao i potpuno novo poglavlje o ulozi Crne Gore u jugoslovenskim konfliktima.

Knjiga sadrži i nove podatke koje je prikupila Međunarodna komisija za nestale osobe, kazali su za Autonomiju urednici knjige.

„Suočavanje s jugoslovenskim kontroverzama“ izaći će na više od 450 stranica, a uredili su je američki profesori istorije Charles Ingrao i Thomas A. Emmert, uz pomoć velikog broja naučnika iz regiona bvivše Jugoslavije, u okviru projekta „Inicijativa naučnika“ (Scholars’ Initiative).

Knjiga se kroz 12 poglavlja bavi pitanjima kao što su Kosovo sa autonomijom 1974-1990, raspad Jugoslavije, nezavisnost i sudbina manjina, etničko čišćenje i ratni zločini, međunarodna zajednica i bivša Jugoslavija, sigurne zone, Kosovo pod Miloševićevim režimom, rat na Kosovu, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, živeti zajedno ili se mrzeti.

Izdavanje knjige podržao je Američki mirovni institut (USIP).

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga