- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dronovi bacaju holivudske filmove u Sjevernu Koreju

Bespilotne letjelice bacaju SD kartice i USB stikove na teritoriju Sjeverne Koreje, sa zabavnim sadržajem i informacijama za stanovnike ove izolirane zemlje, izjavio je sjevernokorejski aktivista koji je pobjegao iz države.

Jung Gwang-il, osnivač grupe No Chain, dodao je da su dronovi isporučivali sadržaj od rane 2015. godine, a on je uključivao zapadne i južnokorejske filmove, serije, muziku i internet pristup Wikipediji.

O korištenju dronova dugo se raspravljalo među aktivistima Sjeverne Koreje, ali ovo je prvi put da je jedna grupa priznala da ih tajno koristi za isporuke u zemlji.

„Imam veliku nadu u ove USB stikove. Mislim da ovo ima moć da donese slobodu mojoj zemlji“, rekao je Jung, držeći USB dok je govorio na Oslo Freedom Forumu.

No Chain i Human Rights Foundation tajno su isporučili više od 1.000 SD kartica i USB stikova putem hexacopter dronova.

Crtani filmovi i sapunice

Grupa ne želi otkriti iz kojih zemalja su oni lansirani i gdje bacaju materijal, navodeći sigurnosne razloge.

„Režim ne dozvoljava sapunice, holivudske filmove, K-pop. Za reputaciju snažnih tirana mnogo se plaše crtanih filmova i TV programa“, rekao je Thor Halvorssen, predsjednik Human Rights Foundation.

Decenijama se pokušavalo stanovnicima Sjeverne Koreje isporučiti informacije, ali radijski programi ne mogu uhvatiti frekvenciju.

Baloni koji nose pamflete i USB stikove puštani su uz nadu da će ih vjetrovi odnijeti u Sjevernu Koreju.

Često se oni vrate u Južnu Koreju, a i lako ih je uočiti, pa budu namjerno oboreni.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!