DRI: Plate u subotičkoj toplani nisu umanjene kako nalaže zakon

"Preduzeće je isplatilo najmanje 7.5 miliona dinara više u odnosu na ugovoreni iznos"

06. dec 2018

Subotička Toplana nije smanjila zarade za deset odsto, kako to nalaže zakon o smanjenju zarada u javnom sektoru, a svim zaposlenima je „zbog teškog materijalnog položaja“ isplatila jednokratnu pomoć, što je suprotno unutrašnjim pravilnicima preduzeća – pokazuje najnoviji izveštaj Državne revizorske institucije.

Kako prenosi portal Magločistač, revizori su „češljali“ poslovanje ovog preduzeća u smislu poštovanja zakona po pitanju isplate zarada i došli do zaključka da je ovo preduzeće prošle godine povećalo osnovice, pojedinim zaposlenima koeficijente, a svim zaposlenima je povećalo naknadu troškova za ishranu i naknadu troškova za regres za korišćenje godišnjeg odmora, što nije u skladu sa odredbama Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Po svim navedenim osnovama, preduzeće je isplatilo najmanje 7.5 miliona dinara više u odnosu na ugovoreni iznos.

Prema izveštaju objavljenom na sajtu DRI, preduzeće nije primenilo odredbe pomenutog zakona jer osnovicu za obračun i isplatu zarada, koja je bila u primeni na dan donošenja ovog zakona i koja je iznosila 22.800 dinara, nije umanjilo za 10%.

„Primenom navedenih osnovica prilikom obračuna i isplate zarada zaposlenih, preduzeće je u revidiranom periodu, isplatilo više osnovne zarade zaposlenima u bruto iznosu od 5.964.272 dinara, odnosno neto iznosu od 4.178.227 dinara“ – navodi se u dokumentu.

U izveštaju se konstatuje da je preduzeće, na ime solidarne pomoći, izvršilo isplatu iznosa od 22.620 dinara (neto) svim zaposlenima, bez jasno definisanih uslova (kriterijuma) za dodelu solidarne pomoći što daje mogućnost dodele ove vrste pomoći zaposlenima koji nisu u nepovoljnom materijalnom položaju.

Pre isplate solidarne pomoći, Nadzorni odbor preduzeća je, dana 11. septembra 2017. godine, izmenio Program poslovanja za 2017. godinu i tako obezbedio sredstva u iznosu od 1.734.200 dinara za isplatu solidarne pomoći radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja.

Skupština grada Subotice, je dana 4. oktobra 2017. godine, dala saglasnost na ovu, drugu izmenu Programa poslovanja JKP „Subotička toplana“ Subotica.

Isplata pomenute solidarne pomoći, izvršena je, dana 6. oktobra 2017. godine, u jednakom neto iznosu od 22.620 dinara po zaposlenom, što je ukupno za 69 zaposlenih iznosilo 1.734.199 dinara, sa pripadajućim obračunatim porezom na dohodak građana od 173.419 dinara.

„Aneksom I Kolektivnog ugovora za JKP „Subotička toplana“ Subotica, nisu propisani kriterijumi, odnosno uslovi za dodelu solidarne pomoći radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja zaposlenih na osnovu kojih bi se utvrdilo pravo svakog zaposlenog na ovu vrstu solidarne pomoći. Bez jasno definisanog kriterijuma za dodelu solidarne pomoći postoji mogućnost dodele ove vrste pomoći i zaposlenima koji nisu u nepovoljnom materijalnom položaju“, ocenjeno je u izveštaju.

Revizori su takođe konstatovali da Ugovori o radu zaposlenih kako na neodređeno, tako i na određeno vreme ne sadrže novčani iznos osnovne zarade na dan zaključenja ugovora, čime nisu usaglašeni sa Zakonom o radu. Što se ne može reći za direktora.

Ugovorom o radu direktora na određeno vreme, zaključenim sa Nadzornim odborom preduzeća, dana 2. aprila 2015. godine, u članu 5. utvrđeno je da osnovna zarada direktora ne može biti niža od 116 hiljada dinara (neto), odnosno 166 hiljada dinara (bruto).

Prema istom ugovoru, direktoru preduzeća pripada dodatak u iznosu od 0,5% cene rada za svaku navršenu godinu radnog staža, naknada troškova za ishranu u toku rada u visini od 5.000 dinara mesečno, kao i naknada troškova za regres za korišćenje godišnjeg odmora u iznosu od 60.000 dinara godišnje, čime isti nije usklađen sa Kolektivnim ugovorom preduzeća.

Između ostalog, u izveštaju se takođe navodi da su dnevnice zaposlenima za službeno putovanje u zemlji su isplaćivane u iznosu koji ne odgovara priloženoj dokumentaciji, dok je na osnovu prezentovanih putnih naloga za vozila utvrđeno da ne sadrže sve neophodne podatke prema zahtevima, čime nije bilo moguće utvrditi da li su pojedini zaposleni koristili službena vozila i u privatne svrhe.

DRI je uputila i preporuke Subotičkoj toplani za otklanjanje ovih nepravilnosti.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga