DRI: Novac subotičkim medijima protivzakonito i bez konkursa

Novac za "podobne" medije?

19. dec 2016

Skupština grada Subotice, gradonačelnik, Direkcija za izgradnju grada i Zoološki vrt Palić platili su pojedinim subotičkim medijima više od 1,4 miliona dinara u 2015. godini suprotno zakonima i bez konkursa, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

Kako se navodi, bez sprovedenog javnog konkursa Skupština grada isplatila je 330 hiljada dinara po osnovu projekata u oblasti javnog informisanja, Zoološki vrt Palić 264 hiljade dinara za usluge informisanja javnosti, a JP Direkcija za izgradnju grada Subotice 466 hiljada dinara za usluge javnog informisanja o radu tog javnog preduzeća, preneo je portal Magločistač.

Skupština grada platila je 330 hiljada dinara za usluge fotografisanja i objavljivanja na sajtu www.subotica.info, a ugovor je zaključen u paušalnom iznosu, bez navođenja količina usluga koje se naručuju i bez pojedinačnih cena, kao i mimo sprovedenog konkursa, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o budžetskom sistemu i Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Ista kršenja navedenih zakona zabeležena su i u slučaju gradonačelnika, koji je platio 351 hiljadu dinara TV i video produkciji „Dinovizija“ za usluge video snimanja i izrade filmskog zapisa o radu lokalne samouprave.

JP Direkcija za izgradnju grada Subotice izvršila je plaćanje po osnovu javnog informisanja o radu Direkcije u ukupnom iznosu od 466 hiljada dinara, a na spisku primalaca sredsatava su: RTV SU CITY, SUCOM Media, SZR „Dinovizija“, Subotičke novine, Fondacija Panonija, SR „Noah Agency“, Agencija K23 Subotica.

Ugovori su zaključeni u mesečnom paušalnom iznosu, bez navođenja količina usluga koje se naručuju i bez pojedinačnih cena, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o budžetskom sistemu. Plaćanje je izvršeno bez sprovedenog konkursa, što je suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o budžetskom sistemu.

Isti propusti zabeleženi su i u slučaju ZOO vrta Palić, koji je izvršio plaćanje u iznosu od 264 hiljada dinara Subotičkim novinama.

Magločistač navodi da su Direkcija za izgradnju grada Subotice i Ustanova Zoološki vrt Palić u toku revizije raskinuli ove ugovore za medijske usluge.

DRI nije pronašao nepravilnosti u okviru redovnog konkursa za sufinansiranje medijskih projekata na teritoriji grada, kojim je ukupno raspodeljeno oko 26 miliona za 20 odobrenih projekata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga