Drašković: Žuti karton

Predsednik SPO ocenio da je Srbija od EU dobila "žuti karton za neostvarljivu Kosovsku strategiju"

10. dec 2011

„Srbija je položila sve predmete za sticanje statusa kandidata za EU, ali je pala iz vladanja. Juče smo dobili žuti karton za politiku drvenog gvožđa, koja samo može rezultirati porazom i ćorsokakom“, rekao je Draškovih na Glavnom odboru stranke u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, principi takve politike su „očuvanje izgubljenog suvereniteta i vlasti nad Kosovom i poštovanje neistine iz preambule Ustava Srbije, iako je svima poznata stvarnost i istina na Kosovu“.

„Martovski popravni za otvaranje vrata EU Srbija će položiti samo ako uspostavi evroregionalnu saradnju sa svima, a pre svega sa Kosovom, bez priznavanja njene nezavisnosti, jer to EU od nas nikada nije, niti će tražiti“, rekao je Drašković.

Lider SPO-a je ocenio da nova politika države mora počivati na odlučnijem opredeljenju za evropske i evroatlanske integracije zemlje i načelu da se Srbija, uz pomoć EU, izbori za evropski nivo prava i zaštite Srba i državne baštine na Kosovu.

„Samo tako ćemo u martu dobiti status kandidata, ali sam siguran i datum početka pregovora o pridruživanju. To bi nam omogućilo i da postignemo i poboljšamo nestatusni deo Ahtisarijevog plana, zasnovanog na Rezoluciji 1244, koji se pre svega odnosi na sever Kosova, ali i južno od Ibra gde je sva naša nacionalna baština“, rekao je Drašković.

On je kazao i da je SPO, kao pouzdan partner vladajućoj proevropskoj koaliciji, na vreme upozoravao na pogrešnu kosovsku politiku, na otvaranje tajnih dosijea, otvaranje knjige zločina Službe državne bezbednosti, a pre svega pomoć srpskom selu i seljaku.

„Za strateške partnere SPO će u budućnosti birati samo sranke koje su za odlučno okretanje ka EU i uklanjanje svih domaćih prepreka na tom putu“, rekao je Drašković i zatražio od Glavnog odbora da ovlasti Predsedništvo stranke da u ovim vanrednim okolnostima pregovara o izbornim koalicijama i podršci reformskim zakonima.

Glavnom odboru prisustvuje 103 od ukupno 125 člana. Članovi raspravljaju o stanju u Srbiji i političkoj strategiji stranke, a očekuje se da raspravlja i o isključenju iz stranke potpredsednika Srđana Srećkovića, koji ne prisustvuje današnjem sastanku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga