DRAGOMIR JANKOV: VANU, regionalne akademije i obmane

Kako je akademik Dušan Teodorović obmanuo javnost

30. juna 2017

Dušan Teodorović, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Odbora za visoko obrazovanje SANU u TV emisiji Pressing, emitovanoj 20. juna 2017. na TVN1, na pitanje novinara Jugoslava Ćosića šta misli o Vojvođanskoj akademije nauka i umetnosti, VANU i potonjoj VANUK, koje su ugašene, izjavio je da se slaže sa njihovim gašenjem. Izjavio je da u Srbiji treba da postoji samo jedna akademija, i to „nacionalna“. Upitao je da li u Francuskoj postoji akademija Provanse, u Mađarskoj akademija u gradu Đer ? Ne. Te dodao da bi (tako) akademije mogli da imaju i „Šumadija, Istočna Srbija“… Ovi navodi dati su i s naše strane doživljeni kao ilustracija apsurdnosti postojanja VANU(K) kao regionalne akademije.

Istine radi, navodimo da u Francuskoj pored „nacionalne“ postoje i regionalne akademije a tako je i u nekim drugim zemljama. Francuska: Akademija Alzasa (region od 1.800.000 stanovnika), Akademija nauka, književnosti i umetnosti Lion (glavni grad regiona Rona-Alpi, treći najveći grad u Francuskoj), Akademija nauka, inskripcija, književnosti i humanistike Tuluz (glavni grad regiona Jug-Pirineji, aglomeracija 1.250.000 stanovnika), Akademija nauka i književnosti Monpelje (glavni grad regiona Langdok-Rusijan) i drugde (Turan, Nimes, Ruan, Savoja). U Nemačkoj: Akademija nauka Bavarske, Akademija nauka Berlin-Brandenburg, Akademija nauke Severne Rajne-Vestfalije, Akademija nauka Saksonije u Lajpcigu i dr. (Getingen, Hajdelberg). U Italiji: Institut Lombardije – Akademija nauka i književnosti, Akademija poljoprivrede, nauke i književnosti Verona, Galilejeva akademija nauka , književnosti i umetnosti Padova, Akademija nauka Torino i dr. (Toskana, Udine, Breša, Bergamo, Venecija).

Smatramo da je g. Teodorović svojom izjavom obmanuo javnost.

Regionalne autonomije su stvarnost i vrednost Evrope. Kada bi bile osnovane (i) u Kragujevcu i Nišu, to ne bi bio nikakav apsurd, već osvajanje evropskih vrednosti. Koegzistiranjem lokalnog i centralnog, ne gubi se, već dobija – univerzalno. Naš metropolitenski ekskluzivizam (isključivost) to ne prihvata.

Prilikom donošenja odluke o gašenju VANU 1992. Ustavni sud je, između ostalog „ugasio i postojanje Fonda za rešavanje stambenih pitanja mladih naučnih radnika Vojvodine“!? Ovim samo pokazujemo kakav je idejni kontekst u kome je VANU pokušala da opstane.

Još nešto, podsećamo da su dva učena Vojvođana, Jovan Sterija Popović i Atanasije Nikolić osnovali 1842. Društvo srpske slovesnosti, kao temelj i preteču sadašnje SANU. A regionalnu akademiju nauka i umetnosti koju je Autonomna Vojvodina u XX veku sama i o svom trošku osnovala – Srbija je ukinula! Hvala.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga