DRAGOMIR JANKOV: Ustavni sud – saučesnik u pljački Vojvodine?

Drastičnim gaženjem Ustava, u prethodnih devet godina centralna vlast je Vojvodini otela čak dve milijarde evra! Ustavni sud na ovo nije reagovao, a to je bila njegova obaveza

12. dec 2015

Po članu 5. Zakona o Ustavnom sudu, Ustavni sud obaveštava Narodnu skupštinu o stanju i problemima u ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti u Republici Srbiji, daje mišljenja i ukazuje na potrebe donošenja i izmenu zakona… radi zaštite ustavnosti i zakonitosti.

Narodna skupština Srbije bila je obavezna da najkasnije do 31. decembra 2008. godine donese Zakon o finansiranju Vojvodine. Ovaj ključni zakon za autonomiju nije do danas donet – punih sedam godina! Ovo je „eklatantno kršenje Ustava“, izjavio je nedavno preminuli Momčilo Grubač (izjava iz marta 2013.). Shodno navedenoj zakonskoj obavezi, Ustavni sud je bio dužan da ukaže Narodnoj skupštini na potrebu da donese Zakon o finansiranju Vojvodine, ali on to nije učinio.

Članom 184. Ustava utvrđeno je da „Budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7 % u odnosu na budžet Republike Srbije“ – od čega su tri sedmine za kapitalne investicije, tj. za razvoj. Od donošenja Ustava 2006. godine, vlade su se smenjivale, a ova ustavna odredba nikada nije u potpunosti poštovana. Ustavni sud na ovo nije reagovao, iako su usvajanja zakona o budžetu skoro uvek bila propraćena svojevrsnom političkom krizom i tenzijama.

Zatim, Vlada AP Vojvodine je 27. septembra 2012. godine uputila Ustavnom sudu Predlog za ocenu ustvnosti člana 3. stav 2. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu (kojim se osnovica za budžet Vojvodine dalje smanjuje). Proteklo je više od tri godine, a Ustavni sud nije doneo nikakvu odluku.

Sada se raspravlja o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu. Isti se povećava za 7%, dok se budžet Vojvodine smanjuje za 30-40% u odnosu na prethodnu godinu! Ovo je drastičan potez. Znači još veće siromašenje, još veće iseljavanje. Krajnji je momenat da Ustavni sud reaguje.

Zašto Ustavni sud na sve ovo ne reaguje? Svojevremeno, kod ocene ustavnosti Zakona o nadležnostima Vojvodine, isti sud je do apsurda išao u „zaštitu“ Ustava da je čak i postojanje fonda APV za rešavanje stambenih pitanja mladih naučnih radnika ocenio protivustavnim! Ovo je vrhunac moralnog i stučnog posrnuća Ustavnog suda.

Gaženjem Ustava u devet prethodnih godina, Vojvodini su uskraćena ogromna sredstva, čak do dve milijarde evra! BDP Vojvodine je 2010. godine pao ispod proseka Republike Srbije, što je presedan od 1918. godine. Svojim višegodišnjim tolerisanjem neustavnosti na na oko 27 % teritorije i stanovništva Republike Srbije, koliki je udeo Vovodine u Republici Srbiji, Ustavni sud je aktivni saučesnik u materijalnom i civilizacijskom devastiranju Vojvodine.

Ne tražimo da Ustavni sud štiti Vojvodinu, već da izvršava svoju dužnost. Ili će to biti visoka institucija koja postupa po zakonskim obavezama ili skupina preplašenih ljudi zabrinutih za svoju karijeru. Na Sudu je da odluči.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga