- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dragomir Jankov: Razvojna banka Vojvodine je likvidirana-šta je sledeće?

Dana 6.aprila 2013. konačno je likvidirana Razvojna banka Vojvodine. Ovo je samo završni udar. Uništavanje bankarskog sistema Vojvodine počelo je još mnogo ranije. Ovo potvrđuju podaci  Centra za strateška ekonomska itraživanja „Vojvodina CESS“ u Programu privrednog razvoja Vojvodine , Novi Sad, od novembra 2006. str.36:

Tabela 9. Aktiva banaka

                             2001                                                                          2005

Broj banaka Aktiva banaka Učešće u % Broj banaka Aktiva banaka Učešće u %
Centralna Srbija 67 200.897 68,9 30 656.112 84,6
AP Vojvodina 17 90.069 30,9 8 110.998 14,3
Kosovo i Metohija

 

Navedeni podaci pokazuju da je od 2001 do 2005 aktiva banaka u Vojvodini , za 5 navedenih godina, povećana za svega oko 20 % , dok je aktiva banaka u Centralnoj  Srbiji  povećana za oko 230 % (!), a učešće  aktiva banaka Vojvodine u R. Srbiji, se prepolovilo, sa oko 30 %  palo je na oko 14 % !

Relativan položaj Vojvodine u odnosu na Centralnu Srbiju drastično je pogoršan u planski sprovođenoj akciji pod nazivom „Restruktuiranje bankarskog sistema“. Vojvođanska banka – noseća banka Vojvodine i stožer njenog bankarstva, „privatizovana“  je tako što je prodata  državnoj banci Grčke!

Nakon ovoga, može se samo zamisliti koliko je potonje pojavljivanje Razvojne banke Vojvodine poremetilo „viziju“ kreatora prethodnog učinka. Sve tri reči njenog naziva : banka, Vojvodine, pa još razvojna, iritirale su svojom izazovnošću one „državotvorne“ elemente koji su jasno opredelili mesto Vojvodine u Republici Srbiji, pa i u bankarskom sistemu.

Ne zaboravimo i to da je ekonomsko urušavanje RBV, kao sledbenice Metals banke, proisteklo iz okvira jednog šireg koncepta ciljnog  urušavanja Vojvodine. Reč je o usmerenju prljavog kapitala Šarićevog narko klana na Vojvodinu, čiji je poplavni talas razorio desetine privrednih subjekata  iz oblasti poljoprivrede, autobuskog saobraćaja, hotelijerstva i mnogo toga drugog, a koji je inicijalno uzdrmao i Metals banku.

Pokušaj Vlade APV da dodatnim finansiranjem postavi RBV na čvrste noge, da je spase,  odbijan je i argumentom da to nisu dužni da snose poreski obveznici Srbije. Glavnu ulogu u ovome imao je ministar Dinkić. U otvorenom pismu ministru od novembra 2012. RBV ga je upozorila „da sistematski vodi negativnu kampanju protiv banke“ …  da „urušava ovu državnu banku“ …  da „netačno i zlonamerno navodi procenat nenaplaćenih računa“ … kao i da pominjanje „pronevere od 300 miliona evra“ predstavlja „fantastičnu cifru“ …  „da se šteta od njegovih napada meri milionima“ … te se pita, da li se time hoće  „da od Razvojne banke Vojvodine učini lak plen za nekoga“ … i podseća : „Ukoliko uspete tim svojim napadima da uništite Razvojnu banku Vojvodine, to će biti samo još jedna banka u nizu koju ste ugasili“. Opomena g. Dinkiću stigla je i od guvernerke Narodne banke Srbije.

Najavljivano je i kao normalno se očekivalo, da će RBV preuzeti na javnom nadmetanju neka druga banka, koja ponudi najpovoljnije uslove, posebno za stotine radnika Banke koji ostaju bez posla. Međutim, 6. aprila 2013. Vlada R. Srbije je donela odluku da RBV preuzima državna, Poštanska štedionica. Ovim se sve razjasnilo. Gubitke će, ipak, snositi poreski obveznici Republike Srbije, ali ne pod firmom RBV već Poštanske štedionice.  Cilj je postignut. Razvojne banke Vojvodine više nema.

O tome kako je „vojvođanski faktor“ doprineo stvaranju prilike za uništenje ove banke nisam rekao ništa, ne samo stoga što je zvanična istraga tek započela, već zato što ovim želim da iznesem samo glavni tok ovog sunovrata, a ne pobočne, koji se koriste da ovaj bitni zamagle i prikriju.

Više od 500 radnika RBV je ostalo bez posla ! Po „cenovniku“ istog ministra, Dinkića, od 10.000 evra, državnih, po novom radnom mestu (koji se investiraju, skoro isključivo u Centralnoj Srbiji) trebalo bi nam pet miliona evra da se zaposli 500 radnika.

Istog 6. aprila 2013. list „Dnevnik“ javlja: „KOMPANIJA MOTO TREJDING  NOVI INVESTITOR U SRCU BAČKE“.  U članku, dalje, otkrivamo. U Bečeju je otvorena  firma za montiranje bicikala. Zaposliće 15 radnika („za prvo vreme“)… Ko kaže da Vojvodina  stoji u mestu,… propada?

Dragomir Jankov (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!