DRAGOMIR JANKOV: Ravna gora u maniru indijskih serija

Tito u zumbanim cipelama

05. jan 2014

U poslednjoj epizodi TV serije „Ravna gora“ emitovanoj na RTS 29. decembra 2013. godine prikazan je i dolazak Tita u Srbiju. Pojavljuje se na željezničkoj stanici Zemun – Semlin (na nemačkom), došavši iz Zagreba. To je prikazano ovako. Iz oblaka guste pare pristiglog voza, izranja njegov lik. U lakom odelu, cipelama iz dve boje, braon-belim, mantilom prebačenim preko ruke, luksuznim koferom. Elegantan, nonšalantan ali čvrst. Tako, upadljivo kostimiran, “kao iz žurnala“, stupa na nemačko okupaciono područje, na mesto na kojem na svakih pet metara treba da stoji agent u civilu!? On, komunista koji je došao da diže oružani otpor i revoluciju. Dočekuje ga komuinistička trojka, dve devojke i mladić. Kasnije, u iznajmljenom stanu „pala mu je za oko“ jedna od dveju devojaka i pitao ju je za ime. Bila je to Davorjanka (buduća velika ljubav). Zatim, otvorivši orman, konstatuje da su vrata nešto pokvarena, te traži šrafciger da to, odmah popravi („Boga mu …“).

Smatrajući da u kratkom prikazu ovog dolaska svaka slika, svaka reč ima svoj bitni značaj i poruku – ja sam to ovako doživeo. Dakle, čovek koji je došao da „diže Srbiju“, Tito, pojavljuje se zapravo ni iz čega, izranja iz pare i magle. Kicoš je i neskriveni ljubitelj žena. Čovek je od akcije i tu su prikazane dve: priprema veze sa Davorjankom i spremnost da šrafcigerom sam popravi orman. Konstrukcija scene sa ormanom i šrafcigerom poenta je ovog inserta. Uz sve prethodne prenaglašenosti, svodi Titov lik na karikaturu. Pri tome i maliciozno ukazuje na njegovo poreklo pripisujući mu da se nije oslobodio manira šegrta i metalskog radnika. Prvo je uzdignut da bi dublje bio srušen. U istoj epizodi bio je prikazan i Draža Mihailović, kao zabrinut, uviđavan i human. Karikaturalni prikaz Tita, pored obračuna sa njim samim, u funkciji je i da se lik njegovog istorijskog konkurenta, Draže, još više uveliča.

Ono što „vređa ukus“ su ta naivna pojednostavljivanja, u duhu indijskih serija, gde je crno još crnje a belo još belje.

Nesumnjivo je pravo autora serije na punu umetničku slobodu, da tvrdi da će svojim delom da prikaže istorijsku istinu, da doprinese pomirenju …. Ali, pravo je i da mi kažemo šta o delu mislimo.

S poznanicima sam komentarisao ovih dana navedeni insert o Titu i konstatovao da sa većinom delim iste utiske. To me je navelo da se, iako naknadno, ipak javim.

Dragomir Jankov

(ilustracija: zokstersomething.com)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga