Dragomir Jankov: Prodaja porodičnog zlata

SFRJ je na 20 miliona stanovnika imala birokratski aparat u Beogradu od nešto preko 20.000, sada, mala Srbija sa 7 miliona, ima 34.000! Nema Vojvodina dovoljno zemlje da nahrani tu aždaju

27. jan 2013

Vojvodina izgleda kao da je od boga data. Ali, Vojvodina je stvorena. Generacije su stotinama godina pretvarale močvare u baštu koju danas imamo. Stoga se osećam odgovornim da kažem svoju reč ovde i danas. Ne kao stanovnik, već kao građanin Vojvodine.

Ja nisam poverovao u priču naših političara, u priču iz 1001 noći, koja prati dolazak Ujedinjeni Arapskih Emirata na naše tlo. Već drugi put za kratko vreme najavljuju nam se naftni bogataši koji će nas preporoditi. Nedavno smo slušali slične priče u vezi sa Azerbejdžanom. Šta je danas s tim?

Prodaja i ustupanje oko 11.000 hektara poljoprivrednog zemljišta Vojvodine kompaniji iz UAE, jeste po mom mišljenju, i mišljenju Vojvođanskog kluba, štetna i protivzakonita. Po članu 1. važećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu :“Vlasnik poljopivrednog zemljišta ne može biti strano fizičko, odnosno pravno lice”. Oni u Vladi Srbije koji su, pored važenja ovog ali i drugih zakona, već potpisali predugovor sa arapskim partnerom, postupaju protivno zakonu a prekršili su i zakletvu koju su položili pred Skupštinom Srbije, da će raditi po zakonu.

Zemljište Vojvodine za mene je svetinja. Ishitrena prodaja ovog neobnovljivog resursa jeste krajnje neodgovorna. SFR Jugoslavija je na 20 miliona stanovnika imala birokratski aparat u Beogradu od nešto preko 20.000, sada, mala Srbija sa 7 miliona, ima 34.000! Nema Vojvodina dovoljno zemlje da nahrani tu aždaju niti ovu rastrošnu, megalomanski državnu strukturi i njene satelite.

Prodajemo porodično zlato, porodični nakit.

Evo šta je o tome rekao čuveni ekonomista iz Slovenije, Dr Jože Mencinger:
“Jednostavna logika domaćina kaže da SELJAK KOJI PRODAJE IMANJE MOŽE DA POSTANE SAMO SLUGA ILI NADNIČAR na svom ranijem imanju. Možda će tako čak da živi bolje nego što je živeo kao seljak ranije, ali to ne menja tvrdnju da prodajom nije postao strateški partner novom vlasniku, odnosno da je IZGUBIO DOBIT I PRAVO ODLUČIVANJA koje bi inače imao … čak i sam verujem da kada ih preuzmu stranci (preduzeća) postaju produktivnija, ali samo onome ko ih je preuzeo, manje ili ništa domaćoj privredi … KORIST OD PRODAJE BIĆE NIŽA OD IZGUBLJENE DOBITI… govorim o imovini koju nije trebalo prodati…”

U imovinu koju ne bi trebalo prodavati, spada i poljoprivredno zemljište Vojvodine, najplodnije zemljište Evrope, koje leži na njenom najvećem hidrografskom čvorištu. Znam i svestan sam da jednom može doći vreme i za to. Ali to se ne čini sada, sa privredom u kolapsu, nepripremljen. Zemlje poput Poljske, Mađarske, Slovenije… traže odlaganje te obaveze i posle 10 i više godina od ulaska u EU, a mi to činimo 15 godina pre ulaska u EU!

Na kraju, mi ovim skupom želimo da iskažemo našu podršku paorima Vojvodine i njihovim asocijacijama, na čijim plećima, umnogome, počiva činjenica da je Vojvodina u 2012. region sa najvećim izvozom u učešću od 36%, ispred Beograda sa 26%. Našim paorima koji se ne plaše konkurencije, kako su neosnovano i uvredljivo optuženi od pojedinaca jedne vlasti koja postiže najlošije privredne rezultate u Evropi. Našim paorima koji su nam pokazali kako se može boriti i pobediti za svoja prava, koji su nam pokazali da Vojvodina još postoji.

Dragomir Jankov
(Sa Govornice Vojvođanskog kluba) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga