DRAGOMIR JANKOV: Dveri i „separatistička“ zastava Vojvodine

Mnogi Vojvođani se pitaju, zašto pokret opozicije ne govori ništa o Vojvodini, – „ni V“

06. feb 2019

Čitam u listu Dnevnik od 26. januara 2019. godine: „Dveri“ u saopštenju („od juče“) „tvrde da je Čanak najavio dolazak na protest sa separatističkim zastavama, što taj pokret vidi kao provokaciju“… te da se time “ radi o pokušaju pravljenja zabune među građanima“.

Reč je o zastavama Vojvodine s koje su nošene na protestima. Dakle, zastava Vojvodine, zaštićena Ustavom Republike Srbije je „separatistička“! Navikli smo da se svaki glas razuma protiv omalovažavanja i iskorišćavanja Vojvodine, još od 1918. godine, po automatizmu naziva „separatizmom“. I „opozicione“ Dveri ovo papagajski ponavljaju. Ali, čemu su i kome Dveri opozicija?

Podsećam, kada je SNS došla na vlast u Pokrajini Vojvodini 2016. godine, prvo što su uradili bilo je „obeležavanje prostora“ – doneli su novu zastavu Vojvodine koja se na prvi, ali ni na drugi pogled ne razlikuje od zastave Republike Srbije. Očekivalo se da „naprednjaci“ svoju vlast potpuno iskoriste i da prethodno donetu zastavu Vojvodine, onu sa tri „zlatne“ zvezde (Srem, Banat i Bačka), na plavoj podlozi i sa bojama belom i plavom na ivicama (koja je za mnoge lepa a za sve prepoznatljiva) – da tu zastavu ponište. Oni to nisu učinili. Imali su elementarnog poštenja i mere, da svoju političku premoć i apsolutni vlast ne iskoriste „do kraja“.

Dakle, jasno je da bi Dveri, za koje je vojvođanska zastava „separatistička“, a njena pojava „provokacija“, ovu zastavu ukinuli čim bi došli na vlast. Ovo pokazuje da Dveri zaista i jesu opozicija ovoj vlasti koja je tu zastavu zadržala a oni bi je poništili. Sada je pitanje, da li nama treba ovakva „opozicija“ koja je gora od „pozicije“. I, da nisu možda Dveri te koje „prave zabunu među građanima“?

Zastava je ovde samo simbol, simbol Vojvodine. U suštini, AUTONOMNA VOJVODINA je ta „separatistička provokacija“ koja smeta Dverima. Jer, ako Vojvodina nije autonomna, ona je samo Severna Srbija, na šta Dveri žele da je svedu. Inače, mnogi Vojvođani se pitaju, zašto pokret opozicije ne govori ništa o Vojvodini, – „ni V“. Čemu da se mi ovde nadamo od njih ? Evo, Dveri su ovim saopštenjem jasno i glasno progovorili: „VOJVODINA DELENDA EST“ (kao što se u starom Rimu govorilo, da suparničku Kartaginu treba uništiti, „Kartagina delenda est“), a ostali iz opozicije – ćute.

Naime, sačekali smo nekoliko dana, niko od opozicije i opozicionih lidera se nije oglasio i odredio po ovom saopštenju Dveri. Ne da zaštite Čanka (on to najbolje ume sam), već da zaštite Ustav, Vojvodinu i njenu zastavu. Bilo bi uputno da se, još uvek, oglase, jer, moglo bi se smatati da saopštenje Dveri podržavaju.

Uništena i ponižena Vojvodina ne zaslužuje ovakve uvrede, pa pretnje. Po Republičkoj statistici Vojvodina je postala 2009. godine „nedovoljno razvijen region“, a po EUROSTAT-u (Evropska statistika), BDP Vojvodine je pao ispod proseka R. Srbije, ali i Severne Makedonije (!), ispod su samo BiH, Albanija, Ukrajina i Moldavija.

Kome Vojvodina da se okrene? SAMA SEBI!

Autor je advokat iz Novog Sada

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga