DRAGOLJUB PETROVIĆ: Stabilne “Kursadžije” u AVionu

To što scenarija za kampanju SNS liče na viceve tipa - “leteli avionom Mujo, Amer i Rus” - nije ništa neobično za stranku koja kao prethodnicu na svoje mitinge vodi “Kursadžije”

25. feb 2017

Leteli avionom dečak, deda, predsednik Nikolić i pilot. Pokvari se motor, njih četvoro u avionu, ali imaju samo tri padobrana. Uzme predsednik Nikolić prvi padobran i skoči, uzme pilot drugi padobran i skoči…

Deda i dečak ostanu sami u avionu, pa deda kaže: “Sinko, uzmi ti taj treći padobran, ja sam star, ti si mlad, pred tobom je život”.

A dečak kaže dedi: “Ma deda, bre, ima još dva padobrana! Predsednik Nikolić uzeo moju školsku torbu”.

Ovo je bila prva verzija scenarija za spot koji je kreativni tim SNS osmislio za slučaj da se kandiduje Tomislav Nikolić. Međutim, pošto je predsednik Nikolić u međuvremenu stvarno uzeo školsku torbu, skočio iz aviona i tek na visini od 2000 metara shvatio da je umesto ručice za padobran iz torbe izvadio bukvar za treći razred zajedno sa lenjirom, kreativni tim SNS prešao je na scenario B, čiji je sinopsis jednostavan: “Leteli avionom premijer Vučić, dva pilota i pedeset statista… I na kraju je premijer Vučić nadmudrio oba pilota na radost svih 50 statista”.

To što scenarija za kampanju SNS liče na viceve tipa – “leteli avionom Mujo, Amer i Rus” – nije ništa neobično za stranku koja kao prethodnicu na svoje mitinge vodi “Kursadžije”.

Na početku spota preko celog ekrana piše AV, što potencijalnom glasaču treba da ukaže kako je u pitanju AVion, a ne Beovoz. Inače bi na početku spota pisalo BE.

Posle vidimo par pilota koji se ponašaju po sistemu: “Drug Igrutin vata kosinu na tamo, a ja kosim ovamo”. To potencijalnom glasaču treba da pokaže kako je vožnja avionom veoma rizičan poduhvat. Za razliku od autobusa Gradskog saobraćajnog, avioni imaju dva volana, plus dva vozača, pa kad se njih dvojica podžapaju nastane rusvaj, što potencijalnom glasaču dodatno ukaže kako je i bolje što nema para za avion.

Napolju je dan, premijer spava, onda se trgne i kaže: “Ovo bi mogla da bude najgora noćna mora”, što potencijalnom glasaču treba da ukaže da premijer Vučić noćne more ima – danju. Dok obični smrtnici, recimo, noćne more imaju noću. Interesantno.

Potom premijer kažiprstom namesti naočare i izgovori: “Naša zemlja je, kao i ovaj avion, poverena na upravljanje dvojici ljudi”. Tu potencijalni glasač saznaje nepoznate podatke iz Ustava: da je naša zemlja poverena na upravljanje dvojici ljudi, iako glasač nikako ne može da se seti: “Ko beše onaj drugi?”

-I ako ta dva čoveka vode državu u različitim pravcima, nećemo moći da očuvamo stabilan kurs koji trenutno imamo – objašnjava na kraju premijer, iz čega prosečan glasač treba da zaključi da bez stabilnog kursa nema ni stabilnih “Kursadžija”.

-Je l’ ovo znači da neće više bude “Kursadžije”? – zapita se prosečan glasač i konačno shvati poentu spota: bez stabilnog Vučića nema “Kursadžija”.

Snimanje po ovom sjajnom scenariju proteklo je u najboljem redu.

Kao što stjuardesa pre poletanja aviona daje bezbednosna uputstva i naglasi da ako padne pritisak vazduha u kabini, prvo stavljate masku sa kiseonikom sebi, a onda detetu, tako je i statistima objašnjeno:

-Ako padne pritisak vazduha u kabini, prvo stavljate masku sebi, a onda premijeru Vučiću – objasnili su statistima na snimanju reklame premijera Vučića za odgovorno mesto predsednika Vučića.

-Ajd da probamo za svaki slučaj… Dakle – pada pritisak u kabini! – komandovala je stjuardesa.

I onda je putnik pored Vučića prvo sebi stavio fantomku, a onda i premijeru Vučiću.

-Ne tu masku… ne tu masku… Onu masku što pada odozgore – objašanjavala je srpska napredna stjuardesa (SNS) kako se snima srpski napredni spot (SNS) sa srpskim naprednim statistima (SNS).

Samo jedan statista je nakon što je scena šezdeseti put ponovljena imao izvesne zamerke.

-Meni se malo smučila ova patetika premijera Vučića – rekao je stjuardesi iskreno.

-Ne brinite… Ako vam se smučila patetika premijera Vučića imate tu u džepu na sedištu ispred vas kesu za povraćanje – objasnila je stjuardesa.

-Kako se koristi kesa za povraćanje? – pitao je statista.

-Ništa lakše… Ako vam je muka od premijera Vučića, uzmete kesu, otvorite, povraćate… I biće vam lakše, videćete!

-A ako mi se i dalje povraća?

-Tražite drugu kesu. Kese su besplatne i uračunate su u cenu karte…

-Da li u kesama za povraćanje mogu da se šalju i fiskalni računi za ovu nagradnu igru?

-Nažalost, ne! I kese i koverte su besplatne, ali u kesama za povraćanje ne možete da šaljete fiskalne račune, kao što ne možete da povraćate u koverte za nagradnu igru – objasnila je ljubazna stjuardesa nervoznom statisti.

NASA je ovih dana saopštila revolucionarno otkriće: “Pronađeno je sedam planeta sličnih Zemlji, a na tri je moguće da postoji i voda”.

Da je onaj avion “Srbija 2017” nastavio da leti, verovatno bi NASA saopštila još revolucionarnije otkriće: “Pronađeno je sedam planeta sličnih Zemlji, na dve je moguće da postoji i voda, a na jednoj je moguće da postoji i vođa”.

-Koliko smo primetili kroz teleskop, upravo je sleteo… Nemamo drugih podataka osim da vođa nosi naočare – saopštila bi NASA i sama začuđena što je na jednoj od sedam planeta sličnih Zemlji otkriven oblik naprednih inteligentnih bića.

Iako u svemiru možda postoje primitivni oblici života, čini se da ipak nema naprednih inteligentnih bića, rekao je jednom astrofizičar Stiven Hoking.

-Ali je onda pre neki dan SNS dovatio da snima spot za predsedničke izbore i ekspresno demantovao Hokinga, jer je glavni junak spota rekao pilotu: “Daj meni da obrnem jedan krug!” – saopštila bi NASA razlog pojave naprednih inteligentnih bića u svemiru.

Očekuje se da sledeći spot SNS bude još efektniji: stanovnici dva sela, Viljaribe i Viljabaha, takmiče se ko će pre da opere sudove. Jedni koriste deterdžent za sudove “Feri” i njima ide daleko bolje. Ali oni iz drugog sela ne znaju šta da rade.

Onda se pojavi premijer Vučić i svojeručno opere sve sudove – i ovima iz Viljabaha i ovima iz Viljaribe.

Zar nije super?

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga