DRAGOLJUB PETROVIĆ: Laku noć, Vojvodino

RTV je bila redovan deo Vučićevih medijskih frustracija. Tako da će završiti ko ona pita kad je dovati Panta

21. maja 2016

Slučaj „Utisak nedelje“ završio bi kao priča o novinarki kojoj fali korporativni duh da shvati vizije novog vlasnika TV B92, da Olja Bećković u jednom trenutku nije odgovorila na omiljeno pitanje srpskog premijera i njegovih saradnika. Naime, kad god se negde pokrene debata o slobodi medija, Vučić & his Meteors novinarima postave krunsko pitanje: „Evo, kažite mi, da li sam vas ja nekada zvao?“

I onda novinar obično kaže: „Niste.“ Čak i ako je taj neki zvao.

Sloboda medija je potpuna, po naprednjačkom shvatanju, samo ako političar ne zove telefonom novinare i glavne urednike. Ili im, ne dao Bog, šalje SMS, cima preko Vajbera ili davi preko Skajpa.

E sad, u jednom trenutku Olja Bećković je na ovo pitanje odgovorila potvrdno. „Da, Vučić me je zvao“, rekla je, fakat, ne odgovarajući na njegovo pitanje, već ne pitanje kolega kojima je pričala razloge zašto joj je emisija skinuta sa programa.

Spisak onih koji su imali dozu kuraži da pozovu Olju pred kamere i pitaju je „za zdravlje“ posle skidanja emisije verovatno najbolje govori o tome koga Vučić, moguće, ponekad pozove. Makar se pravio da je pogrešio broj.

Tako da je Olju od nacionalnih televizija pred kamere pozvala samo Radio-televizija Vojvodine. I tu je bilo jasno – njih Vučić nije zvao. Ali je, čim je prebrojao glasove u Vojvodini, rešio da ih pozove, jerbo on ima urođeni talenat da iznervira i budističkog monaha, a samim tim i hladnokrvne Lale.

RTV je bila redovan deo Vučićevih medijskih frustracija. „Vi sa Pajtićeve televizije“ – govorio je novinarima RTV tonom ko da rade u bordelu, a ne na javnom servisu, valjda da bi unapred zamislili šta ih čeka kad Huni stignu u Vojvodinu.

Onda su Huni stigli i usledio je juriš na „Pajtićevu televiziju“, malo od spolja, a malo i iznutra. kao dokaz da su Huni dobro raspoređeni.

Ako na primeru Pinka možete videti kako izgleda mustra za „Vučićevu televiziju“, onda Pajtiću treba odati priznanje da je loš političar, ali je zato odličan urednik. Dok je Vučić loš političar, a očajan urednik.

Vučić & his Meteors, naime, imaju dojam da sve televizije i emisije u kojima ne mogu da postavljaju pitanja voditelju, već voditelj pitanja postavlja njima, i ne treba da postoje, jerbo koče reforme, a samim tim koče i pravolinijska razmišljanja prosečnog birača. Po kojima je Vučić osoba koja je jedno vreme izgledala ko da je pala s Marsa, ali sad izgleda mnogo bolje, ko da je pao sa Kriptona. Planete na kojoj žive samo Supermen i Superpremijer.

Tako da će RTV Vojvodine završiti ko ona pita kad je dovati Panta.

U ekspresnim pretumbacijama na RTV Vojvodine, prvo je rasturena ekipa Jutarnjeg programa „Dobro jutro, Vojvodino“. To je simboličan gest – ako rasturiš najpre „dobro jutro“, ne gine ti „laku noć“. Te će se vremenom ceo programski koncept RTV verovatno zvati „Laku noć, Vojvodino“. I to od jutra do mraka. A posebno noću, što je i logično.

Bila je ona scena u predizbornom spotu Srpske napredne stranke kada Lazanski priča nešto u kameru, a iza njega se vide topovi ispred Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Lazanski među topovima – to je, valjda, bila ukazanje kako će izgledati medijska scena kada SNS zacementira vlast. Dakle, Lazanski jeste poznat novinar, ali sve ono ostalo, oko njega, jeste čista anonimna teška artiljerija. Koja će da gruva onako kako glavni i odgovorni urednik Srbije poželi.

A Vučićev koncept medija je jasan: može malo da se talasa, ali je bitno da ne preliva preko ekrana. Zbog poplava.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga