- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DRAGOLJUB PETROVIĆ: Isto Vranje – drugo pakovanje

 

Godina je 2058, na administrativnoj liniji između Srbije i Vranja, negde kod Vladičinog Hana, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Vranje Marko Đurić drži konferenciju za štampu povodom dolaska specijalnog voza iz Beograda na kome je ispisano “Vranje je Srbija” na 21 jeziku.

Unutrašnjost voza oslikana je freskama Sofke, Koštane i ikonostasima najpoznatijih vranjskih specijaliteta, a ideja je, kako je novinarima rekao Đurić, da voz uđe u severni deo Vranja kako bi pokazao odlučnost Vlade Srbije da sačuva ovaj deo svete srpske zemlje i izbori se za stvaranje Zajednice vranjskih opština (ZVO).

– Vidite gospodo, kada vam je predsednik Vučić pre 40 godina rekao da ako se tada ne razgraničimo sa Albancima za 40 godina branićemo Vranje, niko mu nije verovao, sem mene. Bez brige, već vodimo 7:0 – rekao je Đurić komentatorskim glasom Milojka Pantića.

Za tih 40 godina Marko se izvežbao da rezultate Vlade Srbije saopštava glasom Milojka Pantića, jer su mu prethodno zamerali da njegovi prenosi grandioznih sportskih pobeda Vlade Srbije deluju malčice monotono.

– Živela Srbija, živelo Vranje! – uzviknuo je Đurić, koji je 40 godina vežbao da deluje ko Milojko i uspeo je.

Godina je 2058, lideri srpske opozicije drže konferenciju za štampu povodom najnovije krize na administrativnoj liniji sa Vranjem.

– Naprednjaci, čega god se dohvate, naprave neko neviđeno sr… Pardon, Vranje. Dakle, naprednjaci i predsednik Vučić vode politiku pravljenja neviđenih sr… Pardon, Vranja. Ta njihova politika pravljenja neviđenih Vranja je i dovela do toga da za ovih 46 godina naprednjačke vlasti Srbija bude na kolenima, ali nemojte da brinete, fali nam još samo nekoliko stvari da napravimo čvrst opozicioni savez posle koga će Vučić i SNS biti naša ružna poluvekovna prošlost – rekli su lideri srpske opozicije na tematskoj konferenciji za štampu pod nazivom „Isto Vranje – drugo pakovanje“.

– Cela politika Vlade Srbije ovih 46 godina je „Isto Vranje – drugo pakovanje“ – podvukao je lider opozicije Dragan Đilas u obraćanju novinarima stojeći levo od Boška Obradovića, koji je stajao desno.

Godina je 2058, novinarska udruženja su povodom krize oko Vranja održala protest ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, pod nazivom „Stojim uz Vranje“, koja je bila pandan akciji „Stojim uz Vranjske“, održanoj pre 41. godinu povodom gašenja Novina vranjskih, kada je Vranje još bilo srpsko i kada je Vranje imalo jedan slobodni medij.

– Sad cela Srbija nema nijedan slobodan medij, ali ni Vranje nije slobodno, što dokazuje da bez slobodnih medija nema ni srpskog Vranja – rekli su predstavnici svih osam novinarskih udruženja koji međusobno ne razgovaraju.

Godina je 2058, na naslovnoj strani Informera izašao je veliki naslov „Vučić predvideo sranje u Vranje!“ List biranim rečima opisuje genezu vranjskog problema, navodeći da su još Tarabići iz sela Kremna imali određene indicije po pitanju Vranja, a onda je, pre tačno 40 godina, predsednik Vučić mudro državnički predvideo: „Biće sranja oko Vranja za jedno 40 godina, ja da vam kažem“.

Godina je 2058, na početku Vesti Televizije N1, koja se već 35 godina emituje na privatnom Jutjub kanalu Jugoslava Ćosića, glavna vest je da se konačno ostvarilo jedno od ključnih obećanja predsednika Aleksandra Vučića.

– Prosečna plata će možda već sledeće godine biti 500 evra, jer je trenutno 448 evra, ali jedno Vučićevo obećanje je ispunjeno: Vranje više nije sastavni deo Srbije! – govorila je novinarka, koja je tim povodom uzela i izjavu Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS.

– Predsednik Vučić je još pre 40 godina pokazao da ume da namiriše sr… Pardon, htedoh reći da je predsednik Vučić pokazao da ume da namiriše Vranje 40 godina unapred! – objasnio je Martinović, koji je u međuvremenu, za 40 godina, potpuno ispravio šprehfeler, pa sada govori tečno ko pokojni Draža Petrović.

Godina je 2058, ali nije sve tako crno u Srbiji. Kija i Sloba ušli su u osamdesetu sezonu „Zadruge“. Međutim, za razliku od prve sezone, gde su se razveli, u ovoj sezoni su se venčali i to u crkvi koja je specijalno za tu priliku izgrađena na Pinkovom imanju u Šimanovcima.

Godina je 2058, muž pevačice iz Borče opet je u zatvoru, ovaj put jer je prošao kolima na crveno u centru Borče.

– Nama to pokazuje da mu opada koncentracija i da će konačno priznati da je on ubica, jer kriminolozi kažu da ljudi koji ne primete jasno crveno svetlo na semforu kriju neku strašnu tajnu – objasnio je ministar policije Nebojša Stefanović, koji je u međuvremenu još dvaput doktorirao sa tezama: „Uticaj ubistva u Borči na celokupan razvoj privrede Pčinjskog okruga“ i „Vranje kroz gusto granje“.

Godina je 2058, dakle, Vranje više nije sastavni deo Srbije, ali je zato Pakovanje sastavni deo Srbije!

(N1)

Podelite ovu stranicu!