DRAGOLJUB PETROVIĆ: Del Boj iz „Leskovačke mućkalice“

U Leskovcu i Briselu veruju da je veći vizionar od Del Boja samo predsednik Vučić

01. sep 2017

Hipokrat sa ostrva Kos je u četvrtom veku pre nove ere bio rodonačelnik savremenog koncepta shvatanja i klasifikacije glavobolja.

Trebalo je da prođe skoro 2.000 godina do prve moderne naučno zasnovane klasifikacije glavobolja na idiopatske (primarne) i simptomatske (sekundarne).

Ipak, trebalo je da prođe čak 2.400 godina da Svetska zdravstvena organizacija prihvati novu podelu glavobolja na idiopatske, simptomatske i leskovačko-briselske.

Ove poslednje su karakteristične po tome što može da ih predvidi samo predsednik Vučić u dnevniku.

Dobar roštilj traži veće količine piva, te je predsednik na svečanom otvaranju leskovačke Roštiljijade upozorio sve okupljene na moguće posledice sudbonosne vertikale: roštilj – pivo, pošto posao predsednika i jeste da najavi šta nas čeka u budućnosti.

-Boleće ih glava! – rekao je predsednik Vučić na otvaranju Roštiljijade, jerbo je politika veština mogućeg, te vanserijski političar mora da zna sve da predvidi, pa i kako će se osećati učesnici Roštiljijade sutra oko podne.

-Boleće ih glava za 10, najkasnije 12 sati! – izneo je predsednik svoju viziju razvoja situacije u zadimljenom Leskovcu.

Predsednikova vizija situacije se, kao i uvek, pokazala kao tačna.

-Predsednik Vučić je genije! Evo, mene stvarno boli glava! Živeo Vučić! – probudio se jedan sutra oko podne i konačno shvatio da je predsednik vizionar za Ginisovu knjigu rekorda.

-On je rekao za 10, najkasnije 12 sati, a mene boli glava već posle sedam sati! Predsednikove vizije se ostvaruju i pre roka – bio je oduševljen drugi Leskovčanin koji sve do te noći, kada je popio četrnaest hladnih piva ispod šatre samostalnog ugostiteljskog radnika iz Svrljiga, nije verovao da u ovoj zemlji iko može išta šta da pogodi tako hirurški precizno.

Još gore je bilo u Briselu.

Tamo su pažljivo pratili svečano otvaranje Roštiljijade u Leskovcu i nije im promaklo da je predsednik Vučić u jednom trenutku, okružen razdraganim lokalnim življem, najavio da stiže u četvrtak u Brisel, te da će im postavljati neka pitanja.

-Boleće ih glava od naših pitanja! – opisao je predsednik Vučić pred razdraganim lokalnim življem Leskovca, u neponovljivom miljeu leskovačkih mućkalica, šta će se desiti briselskoj administraciji kad on stigne u Brisel.

-Užas! On dolazi u četvrtak, najavio je da će da ispituje, a ja nisam pipnula knjigu! – kriknula je Federika Mogerini dok je pratila prenos iz Leskovca i tu jezivu najavu predsednika Vučića da će da ih boli glava od njegovih pitanja.

-Osećam se kao pred malu maturu – rekla je prestravljeno Mogereni, koja je, za razliku od onih iz Leskovca, pravilno shvatila poruku.

Leskovačko biračko telo, međutim, i dalje je bilo ubeđeno da će njih da boli glava, tako da se javljalo sve više ljudi koji su lično doživeli viziju predsednika Vučića.

-Je l’ pominjao predsednik nešto za stomak! Mene sem glave, boli i stomak – izjavilo je sutradan oko podne za lokalnu televiziju nekoliko učesnika tradicionalne Roštiljijade sa mokrim krpama u predelu čela.

-Kakva fantastična predsednička dijagnostika! – zaključilo je pola Leskovca tog dana, jer je biračko telo čudna sorta: uvek pogrešno shvate poruke predsednika Vučića.

Mada im je još draže bilo kada su na svim nacionalnim frekvencijama gledali reprizu otvaranja Roštiljijade, i kasno shvatili da se predsednikova vizija: “Boleće ih glava”, ne odnosi na njih, već na žitelje Brisela, poznatog evropskog grada gde predsednik Vučić svrati s vremena na vreme da bi ih maltretirao pitanjima na koja niko ne zna odgovor.

Recimo, prošli put kad je bio u Briselu pitao je Federiku Mogerini:

-Kažite mi Federika, od čega je napravljena kuća Sunđer Boba i gde se tačno nalazi?

-To je lako! – rekla je Mogerini radosno: “Kuća Sunđer Boba napravljena je od ananasa i nalazi se na dnu okeana!”

Onda je predsednik Vučić, držeći kraj naočara u donjem desnom uglu usana, postavio pitanje od koga je visoka predstavnica EU osetila bol u predelu temena.

-Kako ananas na dnu okeana ne istruli, već u svakoj epizodi Sunđer Boba izgleda ko nov? – pitao je predsednik Vučić.

Onda je Federika Mogerini iz tašne izvadila kafetin i popila ga bez vode na prazan želudac.

Usledilo je drugo pitanje.

-Kako je moguće da je ćerka Kebe Krabe kit? – pitao je predsednik Vučić.

Mogerini je osetila bol u predelu slepoočnica.

Usledilo je treće pitanje.

-Kako je moguće da ste vi visoka predstavnica Evropske unije, a ja sam viši od vas za glavu? – poentirao je predsednik Vučić, a Mogerini se ispružila na kanabe držeći mokru krpu na čelu, ko lokalni živalj iz Leskovca drugog dana Roštiljijade oko podne.

U Leskovcu i Briselu veruju da je veći vizionar od Del Boja samo predsednik Vučić. Za razliku od onog prvog čija se vizija: “Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri”, nikada nije u potpunosti ostvarila, vizija onog drugog: “Sutra ujutru u ovo vreme imaćete migrenu”, ostvaruje se redovno.

Tako da niko u Briselu i Leskovcu više ne pita: Eeee, jesi gledao sinoć “Mućke”?, nego: Eeee, jesi li gledao sinoć “Leskovačku mućkalicu”?

Zato što Del Boj iz “Mućki” ništa ne pogađa, ali zato Del Boj iz “Leskovačke mućkalice” pogađa sve.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga