DRAGOLJUB PETROVIĆ: Agata Kristi na Andrićevom vencu

Devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugeriše da je on čovek koji prati sve, i svakog – nastavlja Fajnenšel tajms opis, dok čitaoce prolaze žmarci, jer, ko što nalažu pravila napetih kriminalističkih romana, posle ovakvog uvoda mora da se pojavi ili dogodi nešto strašno

18. maja 2018

„Sa balkona sedišta predsednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu“ – ovim rečima počeo je britanski Fajnenšel tajms reportažu iz Beograda, koja je sasvim slučajno, spletom neverovatnih okolnosti, postala najtraženiji kriminalistički roman u istoriji savremene Britanije .

-Sa ovog mesta – kaže šapatom Vučić u tom tekstu – srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. „Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsekli su mu prste, a telo njegove žene je osakaćeno. Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti“ – kaže gospodin Vučić, s prizvukom melodramatike u glasu, a baš tako ga opisuje poznata novinarka Fajnenšel tajmsa, Agata Kristi.

-Devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugeriše da je on čovek koji prati sve, i svakog – nastavlja Fajnenšel tajms opis, dok čitaoce prolaze žmarci, jer, ko što nalažu pravila napetih kriminalističkih romana, posle ovakvog uvoda mora da se pojavi ili dogodi nešto strašno.

-Imam odličan uvod, samo – šta sad? – mora da se zapitala gospođa Kristi dok je stajala na balkonu sumornog Novog dvora, pokušavajući da spreči sumornog, pardon, umornog predsednika Vučića da skoči s terase kako bi joj plastično opisao događaj od pre 115 godina.

-Ne treba da skačete, jasno mi je… A i glupo je da glavni junak skoči s terase odmah na početku! Nego, posle ovih devet televizora mora neko da se pojavi na vratima – rekla je Agata predsedniku.

-Ubica!? – upitao je predsednik Vučića.

-Ne, ne, ubica se pojavljuje tek na kraju romana, sad mora da se pojavi neki strašan, tajnovit čovek, neko ko će zaintrigirati čitaoce i podstaći ih da razmišljaju svojom glavom! – rekla je Agata Kristi, novinarka kriminalističke rubrike Fajnenšel tajmsa, koju su greškom poslali u Beograd, jer je novinar koji prati Zapadni Balkan dan ranije dobio dijareju od uzbuđenja.

-Ne volim ljude koji razmišljaju svojom glavom, ali dobro, ne dolazi mi svaki dan Fajnenešel tajms – pomislio je predsednik u sebi sedeći na ogradi sumornog Novog dvora, za tu priliku preobučen u Aleksandra Obrenovića.

Predsednik je onda sišao sa ograde terase sumornog Novog dvora, izvadio mobilni telefon, i rekao sekretarici: „Kaži Vulinu da hitno dođe! Nek ponese i neku sekiru!“

Aleksandar Vulin je tog popodneva vežbao pucanje iz bestrzajnog topa na Pasuljanskim livadama, kada je stigao hitan poziv sa Andrićevog venca.

-Da ponesem sekiru!? – upitao je začuđeno sekretaricu Predsedništva Srbije koja mu je prenela poruku.

-Možda predsednik želi da mu potkrešem onu pod konac uređenu baštu, koju svaki dan posmatra sa terase sumornog Novog dvora – pomislio je ministar Vulin, te je odmah krenuo ka Andrićevom vencu i pored sekire za svaki slučaj poneo i crvene vinogradarske makaze.

-Čovek u crnom kombinezonu sa crvenim vinogradarskim makazama prolazio je uskom stazom kroz senoviti Pionirski park ispred sumornog Novog dvora. Njegov izraz lica pokazivao je mešavinu teskobe i čudnovate, jezive odsutnosti. U sumornom Novom dvoru Aleksandar Vučić sedeo je u svojoj kancelariji i ništa ne sluteći gledao program na devet televizora – upisala je u beležnicu Agata Kristi.

Onda je Aleksandar Vučić spontano rekao: „Opsednut sam Kosovom!“

Gospođi Kristi se ta rečenica u startu nije svidela.

-Hm… Znate, to ne valja, britanska publika neće shvatiti tu opsesiju. Najbolje je da ovde kažete: „Opsednut sam demonima!“ – posavetovala ga je novinarka Fajnenšel tajmsa Agata Kristi.

-Dobro, u redu… – rekao je Aleksandra Vučić, spreman da ispuni svaku želju gošće iz Britanije, jer, ko što kaže na narod – ne dolaze svaki dan Agata Kristi i Fajnenšel tajms na vrata da bi baš o tebi napisali uzbudljiv i napeti kriminalistički roman.

-Opsednut sam demonima, rekao je sebi u bradu Aleksandar Vučić. U prostoriji se u tom momentu začulo najpre tiho, a onda sve glasnije kucanje na vratima… Zvuk devet televizora pomešao se sa zlokobnim, jednoličnim kucanjem! – zapisala je Agata u beležnicu.

I sama se blago stresla kada je predsednik Vučić rekao: „Uđi!“

-Uz škripu zarđalih šarki, vrata su se polako otvarala. Promaja je zatalasala zavese… Na podu kancelarije sa devet televizora ukazala se senka vinogradarskih makaza. Tren posle, ukazala se i senka ogromne sekire… Sekund posle, ukazala se i senka Aleksandra Vulina – beležila je Agata u svesku, ali joj se ruka sve više tresla.

-Jaooj, ne mogu više! Ovo je napeto čak i za mene! – bacila je Agata Kristi beležnicu i glasno kriknula.

-Aman, gospođo Kristi, pa vi ste to tražili – rekao je predsednik Vučić, dodavši: „Nećete verovati, meni je ovako svaki dan“.

-Svaki dan vam u kancelariju dolazi ovaj čovek u crnom kombinezonu sa crvenim vinogradarskim makazama!? – tresla se Agata Kristi.

-Svaki dan, ali samo danas je poneo makaze! – smirivao je predsednik Vučić vidno ubuđenu Agatu Kristi, kraljicu krimića Fajnenšel tajmsa.

-Dovoljno! A ko je ovaj čovek uopšte? – pitala je Agata.

-Naš ministar odbrane! – rekao je predsednik Vučić.

-Pa šta će mu vinogradarske makaze, aman čoveče!? – potpitala je Agata.

-Opsednut je hladnim i toplim oružjem! – šapnuo joj je predsednik Vučić, dok je Vulin u ćošku razmišljao: „Predsednik izgleda više voli televizore od mene! Ima ih šest više nego nas Vulina!“

Agata je pod stresom sedela i postavila pitanje predsedniku.

-A kakve veze ima opsednutost sa Kosovom i ovih devet televizora? – upitala je.

Pa znate, rekao je predsednik Vučić, nisam mogao da nabavim Devet Jugovića, pa sam nabavio Devet Samsungića! – uzvratio je predsednik.

-Čoveče, kako pratite devet televizora istovremeno? – pukla je na kraju i Agata sa nervima.

Predsednik se zagonetno smeškao, a ministar Vulin je podigao dva prsta i vinogradarske makaze uvis: „Ja znam odgovor. Samo predsednik Vučić i Čak Noris mogu istovremeno da prate devet televizora!“

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga