DRAGANA RAKIĆ: Premijerka protiv Lukasa

Aleksandar Vučić otvara robne kuće, a Ana Brnabić vašare

Priredio: Dragana Rakić
25. avg 2017

Izgleda da predsedničko-premijerski dvojac odlično funkcioniše. Predsednik Vučić je onomad veoma uspešno otvorio jednu robnu kuću i tom prilikom se javnosti predstavio kao talentovani pisac reklamnih tekstova. Po prvi put u novijoj istoriji Srbije, a bogami i Evrope, desilo se da predsednik jedne države piše kompanijske pi-ar tekstove, objavljuje ih po novinama i otvara robne kuće. Čak je uspeo i mladalačko Kampradovo koketiranje sa nacističkim pokretom da stavi u oblande i da nam ga predstavi kao gotivnog lika. Za nekih dvadesetak dana u sličnoj ulozi gledaćemo i našu premijerku Anu Brnabić. Njoj će pripasti čast da svečano otvori jedan vašar. Doduše, nije to baš makar kakav vašar. Reč je o „Danima berbe grožđa“ ili kako mu Vrščani tepaju „Grožđebalu“ koji se održava svakog trećeg vikenda u septembru, evo, već punih 60 godina.

Dok je Aleksandar Vučić bio neprikosnovena zvezda na otvaranju robne kuće, Brnabićeva će na vašaru u Vršcu imati jaku konkurenciju. Osim što će za pažnju publike morati da se bori sa omamljujućim mirisima pečenih kobasica i pljeskavica, neodoljivim prizorima jagnjića i prasića nataknutih na ražanj i neverovatno glasnim ozvučenjem luna-parka montiranim u centru grada, premijerka će imati još jedan dodatni problem – kako da osmisli dobar motivacioni govor i osokoli posustale Banaćane. Biće zanimljivo slušati Anu i njenu verziju brže, jače i bolje Srbije. Premijerki će trebati mnogo više mašte, talenta i šarma kako bi poslovično skeptične i oprezne stanovnike Sterijinog grada ubedila da im baš dobro ide iako je Vlada Srbije ove godine odustala od strateškog projekta značajnog za privredu južnog Banata, a to je izgrdnja auto-puta Beograd-Pančevo-Vršac-Temišvar ili što JP „Srbija voz“ ima dugovanja prema Rumuniji, pa su komšije Rumuni od 1. avgusta obustavili saobraćanje voza na liniji Vršac-Temišvar.

Da bi bila najveća vašarska zvezda, osim što treba dobro da zašećeri i uvije u oblande svoju svečanu besedu, premijerka mora da preskoči još jednu prepreku. Mora da zaseni folk pevača Acu Lukasa čije gostovanje na ovogodišnjem Grožđebalu gromoglasno najavljuju pojedini lokalni mediji. Tako smo saznali da pevač Aca „priprema spektakl neviđenih razmera”. To ide dotle da se „koncert organizuje pod velom tajne, jer je želja organizatora da ceo spektakl bude iznenađenje”. Takođe saznajemo da „Lukasov tim doprema specijalnu binu, priprema posebne efekte i angažuje dobro poznate muzičare”. „Biće to noć za pamćenje”, zaključuju dobro obavešteni mediji. Jedino što malo baca senku na neviđenu sreću i ponos lokalne vlasti što su uspeli da Acu, estradnu gromadu, dovedu u grad pisca Jovana Sterije Popovića, slikara Paje Jovanovića, arhitekte Dragiše Brašovana i pesnika Vaska Pope, jeste činjenica da se „za razliku od prethodnih godina, nijedan privrednik nije javio lokalnoj samoupravi da finansijski pomogne oko organizacije Grožđebala”. Međutim, „grad pod Kulom ne odustaje, sam će biti sponzor svih dešavanja”, u optimističkom duhu nastavlja informativna gradska služba.

Zli jezici bi rekli da je manjak filantropije kod vršačkih privrednika sasvim očekivana posledica nakaradnog shvatanja politike od strane vladajućeg SNS-a kada se grad i gradski resursi tretiraju kao ratni plen, a građani kao podanici. Stoga su mnoge manifestacije, udruženja građana, narodna kuhinja, sportski klubovi poput nekadašnjeg KK Hemofarma, a danas KK Vršca, ostali bez velikih sponzora i spali na finansiranje iz gradskog budžeta. Premijerki Ani Brnabić biće zaista teško da smisli ušećeren pi-ar tekst o svetloj budućnosti grada pod Kulom u situaciji kada je aktuelnim gradskim čelnicima nemoguća misija da zakrpe rupe koje od zimus zjape na kolovozu, a kamoli da urade ono što je neka ranija lokalna vlast uradila: da potpuno rekonstruišu put Pančevo-Vršac kao što je to urađeno 2005. godine za potrebe Evropskog prvenstva u košarci.

Kako stvari za sada stoje, jedino što premijerki ide na ruku jeste činjenica da joj je publika ovog puta zagarantovana. Neće biti potrebe da se organizuju konvoji autobusa koji dovoze aktiviste SNS-a i ucenjene radnike javnih preduzeća iz čitave Srbije da glume zainteresovanu masu koja sluša i aplaudira na govorancije stranačkih i državnih funkcionera. Naime, svake godine nekoliko desetina hiljada ljudi dobrovoljno dođe sopstvenim prevozom na vršački Grožđebal. Takođe, publika ovog puta neće podrigivati na istu salamu kao onomad na fudbalskom stadionu u Veterniku. Jelovnik je ovde raznovrsniji. A možda se nađe i neko vino.

I još nešto. Koliko nam je poznato, biće ovo prvi put u novijoj istoriji Srbije, da jedan premijer otvara vašar. A to je, izgleda, danas najvažnije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga