- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DRAGANA RAKIĆ: Konferencije za medije koje se plaćaju krvlju

Taman smo se navikli na činjenicu da smo vlasnici najskuplje novogodišnje jelke na svetu i da Putin sa velikom pažnjom i zebnjom prati izbore u Mionici i taman kad smo pomislili da možemo da odahnemo i da uživamo u novogodišnjim praznicima – kad ono, ne lezi vraže! Jedna gradonačelnica, u jednom malom gradu, prekinula je akciju dobrovoljnog davanja krvi kako bi baš u toj prostoriji održala konferenciju za medije. Tako je više od dvadeset dobrovoljnih davalaca krvi onemogućeno u nameri da nekome daruju najdragoceniji novogodišnji poklon.

Naime, u zgradi Grada Vršca, u četvrtak, 28. decembra organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi koju su zajedno sproveli volonteri Crvenog krsta i Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Vršac. Kao i mnogo puta do sada akcija je ugovorena pre mesec dana sa lokalnom samoupravom i tom prilikom je rezervisana odgovarajuća prostorija, a pre desetak dana zalepljeni su plakati i najavljena akcija u medijima. Bilo je predviđeno da akcija traje dva sata, međutim odziv građana Vršca bio je izuzetno veliki, jer se od 1. januara 2018. godine zatvara Služba za transfuziju pri vršačkoj bolnici i pitanje je kada ćeVrščani biti u prilici da ponovo dobrovoljno daju krv.

Međutim, prepuna sala humanih ljudi koji su strpljivo čekali u redu da daju krv, nije sprečila gradonačelnicu Draganu Mitrović da prekine akciju, jer je, bože moj, istekao termin (sala je bila rezervisana od 8 do 10 h) i da baš tu održi vanrednu konferenciju za medije. Gradonačelnica Mitrović je očigledno smatrala da je humanost sugrađana manje važna od njene konferencije na kojoj je tim istim građanima saopštila da je „Ministarstvo finansija Republike Srbije odobrilo gradu Vršcu sredstva iz tekuće budžetske rezerve u visini od 20 miliona dinara u cilju obezbeđenja tekuće likvidnosti bužeta grada i izmirenja dospelih obaveza”.

Zli jezici bi rekli da ovo baš i nije vest za pohvalu, a kamoli za konferenciju, jer se postavlja pitanje kako ona vodi grad kada je Republika morala da interveniše i prebacuje novac „po prvi put u poslednjih 10 godina”, da bi se poplaćali računi i obezbedila tekuća likvidnost budžeta. Iako je gradonačelnica na raspolaganju imala i druge prostorije za konferenciju, poput svog kabineta, ili hola Gradske kuće ili reprezentativnog prostora Gradskog muzeja „Konkordije”, gde je inače sve već bilo spremno za novogodišnji koktel i novogodišnju konferenciju u 14 časova, gradonačelnica je iz nekog neobjašnjivog razloga izabrala da prekine akciju dobrovoljnog davanja krvi i da se baš u toj prostoriji obrati lokalnim medijima.

Možda će nekome ovo delovati kao politički diletantizam i nesnalaženje pri određivanju prioriteta, ali to je normalan i logičan sled događaja kada su ti politički uzori aktuelni predsednik države i njegovi ministri. Upravo oni kao vrhunski domet uspešnog vođenja politike promovišu besmislene konferencije za medije na kojima se poput mesija obraćaju napaćenom narodu. Tako je gradonačelnica Vršca uradila samo ono što je pretpostavila da bi lično uradio i Aleksandar Vučić, ili ministri Stefanović, Lončar i Gašić. Neki još uvek nisu zaboravili „aferu helikopter” i sumnjaju da je 2015. godine upravo jedna takva konferencija za medije plaćena životima sedmoro ljudi.

Dakle, Vrščani, ipak imate razlog da budete zadovoljni ‒ izgleda da ste dobro prošli. Za sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!