DRAGANA RAKIĆ: I Marčelo i opozicija zabranjeni  u Vršcu

„Nema tih pretnji, niti uvreda koje nas mogu uplašiti i pokolebati!"

Priredio: Dragana Rakić
14. juna 2018

Jučerašnju sednicu Skupštine Grada Vršca napustilo je petoro opozicionih odbornika u znak protesta protiv uvredljivog govora predsednika skupštine Nenada Baroša (SNS). Naime, tri opozicione odbornice: Dragica Stanojlović (nezavisna odbornica), Slavica Stojisavljević (SPS) i Dragana Rakić (DS) diskutovale su u okviru prve tačke dnevnog reda – donošenje Odluke o Završnom računu Grada Vršca za 2017. godinu. Nakon njih za reč se javio predsednik skupštine Predrag Baroš (SNS) koji je ocenio da su odbornice pričale „gluposti“ i da su „pročitale ono što im je neko drugi spremio ko čak nije ni u Vršcu“. U narednoj replici Baroš je nastavio sa omalovažavanjem i vređanjem opozicionih odbornica, te predstavljajući se kao  psihijatar-amater „koji čita o toj oblasti“ ponovo dao sebi za pravo da procenjuje mentalno zdravlje odbornice Dragane Rakić (DS) tvrdeći da „to što je odbornica nesrećna i nezadovoljna njega ništa ne čudi imajući u vidu strukturu njene ličnosti“. Poniženi ovakvom atmosferom i zgroženi nad ponašanjem predsednika skupštine, petoro opozicionih odbornika je napustilo zasedanje.

Progon opozicionih odbornika nastavljen je i nakon sednice. Odbornici su želeli da održe konferenciju za medije u skupštinskoj sali, jer su tu već bili novinari i kamere, ali im predsednik skupštine to nije dozvolio. U međuvremenu dve novinarske ekipe (TV Banat i TV Lav) koje su pratile skupštinsko zasedanje nisu dobile dozvolu od svojih pretpostavljenih da snimaju konferenciju opozicije i pored toga što se njihov rad finansira iz budžeta grada Vršca u iznosu od 8,5 miliona dinara. TV Lav nije htela (ili nije smela) da prisustvuje konferenciji za medije na kojoj su  opozicioni odbornici  želeli da se obrate javnosti i obrazlože zašto su odlučili da napuste skupštinsko zasedanje, ali je zato u svom studiju brže – jače ‒ bolje ugostila  naprednjaka, predsednika skupštine, koji je gledaocima nudio svoju verziju skupštinskih događaja. Predsednik skupštine, Nenad Baroš (SNS), još jednom se javnosti predstavio kao psihijatar-amater i pred kamerama ocenio da je „psihološko stanje odbornice Dragane Rakić (DS) veoma problematično“. Tako se o opozicionim odbornicima pričalo skoro 20 minuta, a da baš nijedan opozicioni odbornik nije bio pozvan da gostuje u emisiji. Informativna služba SNS je još brže, još jače i još bolje postavila ovaj prilog na svoj youtube kanal, čak i pre same televizije Lav.

Za razliku od vršačkih opozicionih odbornika koji nisu bili iznenađeni ovakvim odnosom vlasti, jer im se već dve godine za skupštinskom govornicom preti otkazima, zastrašuju se dosijeima koje SNS jurišnici vode o njihovom kretanju, o ljudima sa kojima se sastaju, o aktivnostima na društvenim mrežama, Uroš Mladenović, glumac i autor predstave „Stvar izbora – zašto slušam Marčela“ je sigurno bio iznenađen kada je čuo da je njegova predstava naprasno otkazana. Ova predstava trebalo je da zatvori festival „Cirkuliranje“ koji se od 8. do 10. juna održavao u Vršcu.

„U jednom trenutku, nekoliko dana pre samog gostovanja, iako je sve bilo dogovoreno, usledio je poziv da se predstava otkazuje i da opština nije baš srećna što u nazivu predstave postoji ime Marčelo“, kaže Uroš Mladenović. Kako je Mladenović nezvanično saznao, na sednici Gradskog veća Vršca organizatorima je postavljen uslov da otkažu predstavu ili će grad njima otkazati ceo festival.

Upravo zbog ovakvih organizovanih i sinhronizovanih napada koje uz zloupotrebu državnih institucija i medija vrši Srpska napredna stranka, jedanaest odbornika vršačkog parlamenta  potpisalo je peticiju koju je pokrenula Opština Paraćin, a kojima su se pridružili Grad Šabac, Opština Čajetina i stotine odbornika širom Srbije. Inicijativa je upućena Savetu Evrope od koje se traži da u okviru svojih nadležnosti organizuje misiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji. Vršački odbornici su osim svojih potpisa priložili i dokazni materijal u vidu serije uvredljivih i neprofesionalnih tekstova koje je uz podršku lokalne vlasti objavljuje internet portal www.evrsac.rs, kao i skupštinske stenograme i video-snimke na kojima se nedvosmisleno vidi kako predsednik skupštine Predrag Baroš i ostali SNS odbornici vređaju i ponižavaju one odbornike koji ne misle kao politička većina i ne podržavaju politiku Aleksandra Vučića.

„Nema tih pretnji, niti uvreda koje nas mogu uplašiti i pokolebati! Naprotiv, još smo odlučniji  u borbi protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića. Pobedićemo jer se borimo za slobodu, za pravdu i za dostojanstven život! Razgovori o ujedinjenu vršačke opozicije počinju upravo danas i pozivamo sve hrabre i časne ljude da nam se pridruže u ovoj borbi. Do pobede!“, složno poručuju vršački opozicioni odbornici.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga