DRAGANA RAKIĆ: Biti ministar Vujović

Važno je da se skrene tema - da se ne priča o budžetu Republike Srbije za 2018, da se ne priča o radu Vlade, da se ne priča o malim platama i penzijama, o sve težem životu građana

Priredio: Dragana Rakić
15. dec 2017

Baš je zgodno biti ministar u Vladi Republike Srbije, a pogotovo biti ministar finansija Dušan Vujović.

Kada si ministar Vujović, onda možeš u Skupštini da tvrdiš kako građani nemaju pravo na zagarantovan iznos penzije, već samo na penziju kao takvu i da vlast može da određuje njen iznos. Ako neko od narodnih poslanika poželi da ti replicira i da te podseti da ne možeš od penzije da praviš socijalne dodatke, da je penzija stečena imovina i pravo koje se ne može smanjivati i čija visina zavisi od toga koliko su radnici tokom radnog veka izdvajali za osiguranje, potpredsednik Skupštine Đorđe Milićević pobrinuće se da dotični poslanik bude ućutkan i da ne dobije pravo na repliku. Za svaki slučaj sednica će biti prekinuta, a poslaniku izrečene i dve opomene pride.

Upravo to se desilo narodnom poslaniku Balši Božoviću (DS), koji je drugu opomenu zaradio u pauzi skupštinskog zasedanja. Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, izrekla je opomenu Božoviću jer je, kako je rekla, dobacio predsedavajućem Đorđu Milićeviću „Hoćeš da ti zavarim šamarčinu?“ Kako je Maja mogla da čuje nešto što nije čuo ni sam Milićević i čega u krajnjem slučaju nema u skupštinskom stenogramu – ostaće misterija.

Temu „šamaranja“ u Narodnoj skupštini Srbije pokrenula je pre par nedelja poslanica Marinika Tepić postavljajući pitanje ministru policije Nebojši Stefanoviću šta je preduzeo povodom optužbi da je „politički SNS komesar za južni Banat“ išamarao svoje kolege – gradonačelnicu Vršca (SNS) i narodnog poslanika Željka Sušeca (SNS). Za razliku od navodnog šamaranja gradonačelnice Vršca i narodnog poslanika iz Pančeva gde do dan-danas nema zvaničnog demanta pomenutih aktera, u slučaju „Hoćeš da ti zavarim šamarčinu“ postoji skupštinski stenogram koji nije zabeležio ono što Maja Gojković tvrdi da se desilo. No, zar je to uopšte važno?

Važno je da se skrene tema – da se ne priča o budžetu Republike Srbije za 2018, da se ne priča o radu Vlade, da se ne priča o malim platama i penzijama, o sve težem životu građana. Važno je da se održi konferencija za medije na kojoj će Maja zajedno sa 200 naprednih poslanika i članova Vlade optužiti 4 (slovima: četvoro) poslanika Demokratske stranke za ometanje rada većine i nasilje u parlamentu.

Ipak, najvažnije je da ministru Vujoviću ne bude neprijatno. Svi se sećamo kako su 2015. godine prošle upravnica pošte na Dedinju i šalterska službenica koje su poštujući proceduru prilikom isplate novca od ministra finansija Dušana Vujovića tražile ličnu kartu na uvid, naivno verujući da su svi ljudi pred zakonom isti. Kako su nas mediji tada informisali, umesto da ove uzorne radnice budu nagrađene, jer nisu prekršile proceduru čak i kada je u pitanju tako važna faca kao što je ministar finansija, njih je direktor Milan Krkobabić prebacio u drugu radnu jedinicu udaljenu ni manje ni više nego 50 kilometara!

I zato kada bivša radikalka poziva na toleranciju, dostojanstvo i nenasilje, ili kad ministar Vujović kaže da je sve po zakonu, sve to izgleda kao neka „laža i paralaža“, kao loša pozorišna predstava namenjena publici sa najjeftinijim kartama.

Autorka je odbornica DS u Skupštini grada Vršca

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga