Dragan Velikić: Režim se može skinuti samo na ulicama

"Uzrok je jedno duboko nezadovoljstvo i ta laž koja je nukleus ovog režima"

24. dec 2018

Književnik Dragan Velikić izjavio je da na ulične proteste u Beogradu ide sa velikom nadom jer misli da je jedino rešenje za ovakvo stanje u državi – na ulicama.

“Nama je neophodan građanski protest, a kao što vidimo, on rapidno ide uzlaznom linijom, mene to ne iznenađuje. Nikad ne možete predvideti kada će grudva snega da se zakotrlja i krene lavina, u ovom slučaju to je krenulo sa glavom Borka Stefanovića, to je bio povod. Ali uzrok je jedno duboko nezadovoljstvo i ta laž koja je nukleus ovog režima. Ja zaista verujem da, ubeđen sam u to, ovaj režim može samo na ulicama da se skloni”, rekao je Veliić za list Danas.

Prema njegovim rečima, za dalji razvoj protesta i konačan ishod, jako je važno da li će oni moći da se prošire iz Beograda na druge gradove.

“Naravno, mnogo je teže izaći na ulicu u nekom manjem mestu gde je neki Gašić glavni, a tih Gašića imate svugde, ali ja mislim da je ključno da se ovo desi i u Nišu, Subotici, Kragujevcu… I da se ne prave kompromisi”, kazao je Velikić.

Sociolog kulture Ratko Božović ocenio je da je “vođa” pretvorio ljude u građane koje tretira kao “maloumne”.

“E, to građani više ne mogu da izdrže. Ne mogu da izdrže da ih neko pravi budalama, da ih ismeva, da ih vode gori od njih samih. Tretman vlasti prema opoziciji ukazuje na pretpolitičko stanje, to više niko ne želi da trpi”, rekao je Božović.

On je ocenio da je po nekim pitanjima sada gora situacija nego devedesetih godina 20. veka, jer je Milošević „makar“ radikale držao po strani, a ovo je „čista radikalska priča“.

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević ocenio je da je za uspeh protesta važno da oni ne dobiju formu stranačkih protesta, ali da formiraju svoj, jasan identitet.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga