Dragan Velikić izabran za počasnog člana Akademije „Sečenji“ u Budimpešti

Devet njegovih romana, koji su dosad prevedeni na mađarski jezik, je naišlo na izuzetan prijem i kod kritike i kod čitalaca

16. okt 2020

Književnik Dragan Velikić izabran je za počasnog člana Akademije književnosti i umetnosti „Sečenji“ u Budimpešti, saopštila je izdavačka kuća Laguna.

Predlagači su, na generalnoj skupštini Akademije, istakli visoke vrednosti literature Dragana Velikića, navodeći da je devet njegovih romana, koji su dosad prevedeni na mađarski jezik, naišlo na izuzetan prijem i kod kritike i kod čitalaca.

Dvostruki dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić diplomirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu.

Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92, pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status.

Od juna 2005. do novembra 2009. godine bio je ambasador Srbije u Austriji.

Objavio je romane „Via Pula“, „Astragan“, „Hamsin 51“, „Severni zid“, „Danteov trg“, „Slučaj Bremen“, „Dosije Domaševski“, „Ruski prozor“, „Bonavia“, „Islednik“ i „Adresa“, knjige priča „Pogrešan pokret“, „Staklena bašta“, „Beograd i druge priče“, kao i knjige eseja „YU-Atlantida“, „Deponija“, „Stanje stvari“, „Pseća pošta“ i „O piscima i gradovima“.

Knjige Dragana Velikića prevedene su na 16 evropskih jezika, te na arapski i farsi.

(FoNet/N1, Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga