Dragan Šutanovac izabran za novog predsednika DS

Goati: Poraženi treba da podrže Šutanovca da vrati DS tamo gde pripada

24. sep 2016

Članovi Demokratske stranke izabrali su sinoć Dragana Šutanovca za predsednika DS na prvim neposrednim stranačkim izborima na kojima je izabrano i pet potpredsednika DS.

Na izborima za predsednika i novo rukovodstvo DS glasalo je 60,71 odsto članova DS od registrovanih 18.300 glasača, a Šutanovac ima 59 odsto glasova, što praktično govori da je izabran u prvom krugu izbora, rečeno je na konferenciji za novinare

Šutanovac je u poruci na Tviteru zahvalio svim demokratama na podršci.

„Pobeda u prvom krugu. Zajedno smo uradili mnogo bolje. Članovi stranke su izabrali novo rukovodstvo zato što zajedno možemo bolje“, poručio je Šutanovac u tvitu.

Dragan Šutanovac bio je ministar odbrane u vladi Srbije od 2007. do 2012. godine. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i pohađao više specijalističkih kurseva iz oblasti bezbednosti u zemlji i inostransvu.

Neposredni izbori za novo rukovodstvo DS-a bilo je organizovano na 112 glasačkih mesta, od 10.00 do 20.00 sati.

Članovi stranke birali su između jednog od četiri kandidata za predsednika – Bojana Pajtića, Dragana Šutanovca, Srboljuba Antića i Zorana Lutovca.

Demokrate su za izbore izabrale jučerašnji dan u znak sećanja na izbore održane 24. septembra 2000. godine, kada je poražen režim Slobodana Miloševića.

Goati: Poraženi treba da podrže Šutanovca da vrati DS tamo gde pripada

Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da bi za Demokratsku stranku (DS) i njenu ulogu u političkom sistemu bilo dobro da i poraženi kandidati podrže novoizabranog predsednika te partije Dragana Šutanovca i da tako omoguće da, u dobrom duhu demokratije, DS krene „punim jedrima“ ka mestu koje zaslužuje u redosledu političkih partija u Srbiji.

Vladimir GoatiU izjavi agenciji Beta, Goati je rekao da pobeda Šutanovca na unutarpartijskim predsedničkim izborima za njega predstavlja određeno iznenađenje, ali da sama činjenica da su izbori održani u demokratskim uslovima predstavlja veliko postignuće za DS. ;

„Za mene je ovo iznenađenje… Očekivao sam da pobedi dosadašnji predsednik (Bojan Pajtić). Međutim, mislim da bi sada bilo dobro da se svi (poraženi kandidati) skupe i Šutanovcu daju maksimalnu podršku da bi DS, nerazjedinjena frakcijama, postigla ono što se od nje očekuje“, rekao je Goati. ;

Govoreći o ranije najavljivanoj mogućnosti reintegracije stranaka koje su potekle iz DS, poput Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića, Goati je ocenio da Šutanovčeva pobeda neće imati naročiti uticaj na taj proces jer je tu problem, pre svega, sujeta lidera stranaka. ;

„Lideri stranaka, po prirodi stvari, opsednuti su vlastitim egoizmom i ne verujem da će sada SDS da se ponovo priključi DS. Čak iako su Tadić i Šutanovac u kumovskim odnosima, čini mi se da Tadić nije uspeo da prevaziđe lični ego, a od njega zavisi da li će se to dogoditi“, rekao je Goati. ;

On je pohvalio način na koji su sprovedeni unutarstranački izbori u DS ali i samu činjenicu da je izbor novog predsednika poveren članovima, umesto da ga „nameće neki stranački politbiro“.

„Ostale naše stranke od takvih izbora beže kao đavo od krsta pa u nekim imamo doživotne predsednike a druge se ugase kada njega više nema“, rekao je Goati.

Potpredsednici DS poznati sutra, neizvesna borba za peto mesto

Potpredsednička mesta u Demokratskoj stranci (DS) najverovatnije će zauzeti Branislav Lečić, Tamara Tripić, Jovan Marković, Nada Kolundžija i Igor Salak, pokazuju preliminarni rezultati neposrednih izbora u DS-u.

Predsednik izborne komisije DS Dušan Dinčić rekao je agenciji Beta da još nisu obrađeni svi podaci, i da je na šestom mestu po broju glasova Nataša Vučković, koja za petim kandidatom zaostaje za veoma mali broj glasova.

Zvanični rezultati očekuju se u ponedeljak.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga