Dragan Rokvić: Kulturni razvoj zakočen godinama

"Kulturu doživljavaju kao nepresušan izvor sa kojeg mogu nesmetano da plasiraju političke stavove zarad svoje promocije"

03. jan 2017

Direktor Gradske biblioteke u Subotici Dragan Rokvić izjavio je da je regionalni kulturni razvoj u tom gradu zakočen već godinama, a da se međunarodna razmena obavlja po principu „ko šta dohvati“, čime se srozavaju kulturni standardi u gradu.

„Doživeo sam četiri smene vlasti i video nedoslednosti i nezapamćene improvizacije koje potkrepljuju tezu da ne postoje ozbiljni planovi na dugoročnom nivou. Nedostaje i specifična osposobljenost za upravljanje ustanovama kulture na svim nivoima vlasti“, rekao je Rokvić za portal Magločistač.

On je dodao da mnogi kulturni poslenici subotičku kulturu doživljavaju kao nepresušan izvor sa kojeg mogu nesmetano da plasiraju političke stavove zarad svoje promocije.

Istakao je da je poslednjih godina u Subotici mnogo kulturnog nasleđa porušeno, devastirano i nepovratno izgubljeno, a da se identitet jednog naroda ne može sačuvati bez dobro određenog, definisanog i očuvanog kulturnog nasleđa.

Smatra da je zato neophodno zakonski odrediti prioritete i ciljeve razvoja, tako da država zadrži prvenstvo u određivanju neotuđivih kulturnih dobara, ali da se strategije donose na regionalnim nivoima.

(Autonomija, foto: Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga