Dragan Janjić i Nadežda Gaće: Konferencija o Cvetkoviću – velika salata i spinovi

"Ovako se sve rasplinulo i suština se izgubila"

16. juna 2018

Urednica nedeljnika Novi magazin Nadežda Gaće ocenila je da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o pronalaženju novinara Stefana Cvetkovića, “servirana velika salata” – od akciza do pritisaka – i da se suština izgubila. Urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić ocenio je da je nelogično da se tako govori o istrazi i dodao da je tu bilo i “spinova”.

„Svi problemi države našli su se na stolu, u redu je što su želeli da kažu da su pronašli Cvetkovića, ali volela bih da kažu kako su došli do čoveka, i ako je tome bila posvećena konferencija o tome bi trebalo da govori… Ovako se sve rasplinulo i suština se izgubila… Kad na sto stavite deset različitih tema – ni o jednoj niste govorili“, kazala je Nadežda Gaće za Televiziju N1.

Dragan Janjić je ocenio da je potpuno nelogično da se na takav način govori o istrazi i dodao da je vlast reagovala malo ishitreno i da je tu bilo malo više spina.

„Nestanak Cvetkovića nije lažna vest, čovek jeste nestao, jeste nađen automobil sa upaljenim motorom, neki sat… Sasvim je normalno da se i mediji i udruženja bave tim slučajem, tim slučajem je trebalo da se bave i tabloidi, ali se nisu bavili. Oni se nisu bavili, po mom mišljenju, zato što im nije rečeno da se bave… Ja mislim da se oko ovoga pravi opšta galama namerno. Rekao bih da vladajućem bloku uopšte nije odgovaralo da se ovo desi, reagovali su onako kako su umeli, a reagovanje je bilo malo ishitreno i tu je bilo malo više spina“, kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima, na konferenciji za novinare predstavnici vlasti su iznosili detalje koje treba da zna samo tužilaštvo.

“Mi imamo podelu vlasti, a to se nije videlo na jučerašnjoj konferenciji jer je išla prvo politička potreba. Onda jutros čujete opet od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je sve deo međunarodne zavere, jer ovde šta god da se desi – deo je međunarodne zavere. Dok se ne ponude neki dokazi, to su lažne vesti. Očekujem, ako predsednik tako nešto izjavi, da to i potkrepi, jer predsednik ima službe”, rekao je Janjić.

“Imali smo jednu lažnu vest, a to je zatrovana voda. I na mrežama je bilo mnogo ljudi protiv toga, pronađeni su i uhapšeni inicijatori i to je jako dobro. Ali smo imali drugu lažnu vest da je za vreme blokade neka beba umrla, zato što nije mogla da prođe Hitna pomoć, što je objavljeno u Informeru, i niko se time nije bavio”, naveo je Janjić.

Nadežda Gaće je kazala da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare trebalo saopštiti da je Cvetković nađen, naročito zato što imamo nerešena ubistva novinara decenijama, a da ono ostalo što smo videli nije bilo potrebno.

Dodala je da je potrebno saznati sve činjenice s tim u vezi, da treba čuti samog Cvetkovića. „Sad kad je pronađen – kao da mu nije bilo ništa, pa možda ga je neko oteo, pa pobegao – želimo da se zaista čuju činjenice“, navela je Nadežda Gaće.

Ocenila je da lažne vesti “idu iz jedne centrale” i podsetila da kada je DB svojevremeno imao svoj sektor za informisanje, novinari su to zvali – sektor za dezinformisanje.

Dragan Janjić je ocenio da je konferencija za novinare bila poruka biračkom telu da samo jedan izvor kreira javno mnenje i samo jedan saopštava.

“Ovo je jedan pokazatelj da smo mi iz javnog diskursa proterali javni dijalog. Mi samo imamo spinove o onima, nekima onakvima koji nam ne žele dobre, a to podiže napetost unutar društva. To je model – dok se mi borimo da nam bude bolje, evo neki nam smetaju. Svi koji se bave cenama goriva i prave blokade, oni su protiv Srbije, a mi se bavimo povećanjem plata i penzija, to je poruka koja se čuje od predsednika a to je jedna propagandna poruka”, kazao je Janjić.

Ocenio je da opozicija može da organizuje blokade zbog cene goriva, “ovi na vlasti ne bi opstali tri nedelje“.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga