DPA: Glavni partneri Zapada na Balkanu često problematični moćnici

"Demokratski nedostaci, pritisak na medije i pravosuđe, danas gori nego u ratnim devedesetim"

06. feb 2018

Prema Strategiji za Zapadni Balkan sve zemlje regiona imaju jasnu evropsku perspektivu, ali se postavlja pitanje šta je sa reformama, ocenuje nemačka agencija DPA dodajući da su glavni partneri Zapada u regionu često problematični moćnici koji su dugo na vlasti.

U analizi situacije na Zapadnom Balkanu, koju prenosi Dojče vele, ocenjuje se da „postoje dva veoma različita sveta“ – s jedne strane su lideri EU… koji zbog mnogih navodnih reformi…. pristupanje Srbije Uniji smatraju mogućim čak i pre 2025, dok su sa druge strane veliki delovi civilnog društva koji se žale da su demokratski nedostaci, pritisak na medije i pravosuđe, danas gori nego u ratnim devedesetim.

Opisujući situaciju u Crnoj Gori, DPA navodi da „mala jadranska zemlja“ pregovara sa Briselom skoro šest godina i da je sa otvorenih 30 od ukupno 35 poglavlja, najdalje odmakla u procesu pristupanja EU, ali je unutrašnjopolitička situacija krhka.

Polovina opozicije već dugo bojkotuje parlament protestujući zbog decenijske dominacije Mila Đukanovića koji je godinama „sa samo nekoliko kratkih izuzetaka ili predsednik ili premijer Crne Gore“ i koji „sa par prijateljskih porodica vodi državu kao da je njegovo vlasništvo“, navodi se.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe čitavu malu večnost u politici: dugogodišnji velikosrpski nacionalista i opozicionar, pa šef vlade, a danas predsednik, vatreni Evropljanin, piše DPA i dodaje da u Vučiću Zapad vidi svog najvažnijeg partnera i oprašta mu sve nedemokratske poteze kod kuće, samo ako ne provocira nove sukobe.

DPA navodi da su i u BiH omiljeni partneri Brisela takođe decenijama na vlasti, poput muslimanskog lidera Bakira Izetbegovića koji kao i lideri Srba i Hrvata u BiH, već dugo zamajava EU obećavajući reforme.

Veoma slično je i u drugim zemljama koji žele članstvo u EU, kao što su Albanija, Makedonija i Kosovo. Svađe, blokade, bojkot i korupcija najvažniji su pojmovi njihove unutrašnje politike. Svih šest potencijalnih kandidata uključeno je u desetine graničnih sporova, ocenjuje DPA.

Po oceni eksperata, u svakoj zemlji Jugoistočne Evrope stranke su „bog i batina“, niko ih ne kontroliše, a one vladaju svakom oblašću privrede i društva, medijima i pravosuđem, podstiču profesionalne i preduzetničke karijere, ili ih uništavaju, navodi se u analizi.

Agencija dodaje i da zapadne diplomate ponekad i same uviđaju koliko su problematična ta njihova partnerstva sa moćnim ljudima na Balkanu ali pravdaju te veze činjenicom da je opozicija u tim zemljama rascepkana, posvađana i često organizaciono nesposobna pa jednostavno nemaju drugog partnera za razgovor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga