Dozvoljeni nivo aflatoksina povećan pet puta

Mleko u Srbiji moći će da sadrži petostruko više ovog otrova nego u zemljama EU

01. sep 2017

Izmenama Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i u hrani za životinje Vlada Srbije ponovo je povećala dozvoljeni nivo aflatoksina i to za pet puta u odnosu na prethodni nivo – sa 0,05, koliko iznosi i evrospki standard, na 0,25 mikrograma po kilogramu.

Aflatoksin preko kukuruza, koji je sastavni deo stočne hrane, dospeva u mleko.

Izmene Pravilnika koje se odnose na odeljak o makismalno dozvoljenim količinama određenih kontaminenata koje je potpisao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović utvrđene su sa jučerašnjim datumom (31. avgust), a primenjivaće se od 7. septembra 2017. do 30. novembra 2018. godine.

Narodni poslanik Goran Ješić iz Demokratske stranke objavio je na Tviteru informaciju o izmenama Pravilnika uz komentar: „Ovo sa aflatoksinom znači da će ‘ispravan’ kukuruz otići u izvoz, a naša deca će dobiti novu turu mikotoksina po jetri ove godine“.

Ješić je naveo i da je ovo četvrti put od dolaska na vlast Srpske napredne stranke da se menja vrednost dozvoljenog nivoa aflatoskina u kukuruzu.

Podsetimo afera aflatoksin iz 2012. godine obeležila je mandat tadašnjeg ministra poljoprivrede i visokog funkcionera SNS-a Gorana Kneževića kada je nivo tog otrova u kukuruzu porastao, nakon čega je Vlada Srbije povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta – sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.

Nakon toga, usledila je nova korekcija nivoa aflatoksina u januaru 2015. godine, kada je nivo aflatoksina vraćen na evropski standard – 0,05 mikrograma po kilogramu, da bi krajem iste godine bio ponovo povećan na 0,25 mikrograma po kilogramu.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga