Doživotna zabrana vlasniku NBA kluba zbog rasizma

Donald Sterling, vlasnik Los Angeles Clippersa, morat će platiti i kaznu od 2,5 miliona dolara zbog rasističkih izjava

30. apr 2014

Američka Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) u utorak je izrekla doživotnu zabranu Donaldu Sterlingu, vlasniku Los Angeles Clippersa, zbog rasističkih izjava koje su zabilježene na audiosnimku.

Komesar NBA Adam Silver je rekao novinarima kako je istragom utvrđeno da je Sterling izrazio „mišljenja ispunjena mržnjom“, koja se mogu čuti na snimku, te dodao da su ona „u suprotnosti sa principima inkluzije i uvažavanja“ na kojim je NBA zasnovana, prenosi Guardian.

Silver je kazao da će Sterlingu biti zabranjeno da prisustvuje utakmicama, treninzima, sastancima vlasnika NBA klubova, te da učestvuje u bilo kojim poduhvatima tima ili Lige.

Ova zabrana odmah stupa na snagu.

On je dodao da će Sterling također biti kažnjen i sa 2,5 miliona dolara, a Silver je naglasio da će vršiti pritisak na upravno tijelo NBA lige da na natjera Sterlinga da proda tim.

„Stavovi koja je izrazio gospodin Sterling su duboko uvredljivi i štetni“, rekao je Silver. „To što ih je iznio vlasnik NBA kluba samo povećava štetu i moje lično ogorčenje“.

Silver je kazao da je NBA utvrdila da je na snimku zaista Sterlingov glas.

Upozorenje djevojci

Na snimku, koji je kasno u petak objavio portal TMZ.com, zabilježen je razgovor u kojem Sterling svojoj djevojci V Stiviano, koja s njim često dolazi u dvoranu Staples Center, govori da prestane dovoditi crne goste na utakmice Clippersa.

Snimak je navodno rasprava u vezi fotografija koje je Stiviano postavila na društvenoj mreži Instagram.

„Ljudi te zovu i govore ti da imam crne ljude na mom Instagramu. I to ti smeta“, kazala je Stiviano, prema verziji snimka na stranici TMZ.com. U snimku Stiviano kaže da je potomak latinoameričkih i crnih predaka.

„Da, mnogo mi smeta što želiš promovirati… da svima javiš da se družiš sa crnim ljudima. Moraš li to raditi?“, kazao je navodno Sterling.

U jednom trenutku je Stiviano kazala da Sterling ne želi da ona dovodi crnce na košarkaške utakmice, a zatim mu kaže: „Žao mi je što si još uvijek rasist u srcu“.

Objava snimka je izazvala žestoku reakciju igrača i nekoliko vlasnika drugih NBA klubova. Čak se i Barack Obama uključio u ovaj spor tokom posjete Maleziji. Američki predsjednik je rekao da su ovi komentari „izuzetno uvredljivi“.

Kevin Johnson, gradonačelnik Sacramenta i savjetnik Nacionalnog košarkaškog udruženja, kazao je ranije u utorak da je udruženje igrača pozvalo Silvera da nametne „najteže moguće sankcije“ Sterlingu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga