Dovedena u pitanje stabilnost međunacionalnih odnosa u Vojvodini

"To je problem koji je rezultat raspadanja našeg društva"

21. okt 2014

Pokrajinski savet za bezbednost ocenio je danas da je napadima na objekte u vlasništvu Albanaca na području Vojvodine dovedena u pitanje stabilnost međunacionalnih i međukonfesionalnih odnosa u toj pokrajini.

Pokrajinski savet za bezbednost je na sednici najoštrije osudio vandalske napade i apelovao na nadležne institucije da preduzmu energične i efikasne mere za rasvetljavanje svih okolnosti incidenata, pronalaženju počinilaca i njihovo izvođenje pred lice pravde.

“Osnovano sumnjamo da su dela učinjena sa namerom izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, te ako se to dokaže, tako ih treba i tretirati i procesuirati. Insistiramo na iznalaženju oštrog institucionalnog odgovora na nasilje i huliganstvo”, navodi se u zaključcima Pokrajinskog saveta za bezbednost.

To telo, koje je sastavljeno od predstavnika Skupštine i Vlade Vojvodine, MUP-a i Pokrajinskog ombudsmana, izrazilo je zabrinutost zbog činjenice da su u velikom broju slučajeva počinioci tih nedela maloletnici.

“Pokrajinski savet za bezbednost i ovom prilikom apeluje na roditelje, pedagoge, na sve, na društvo u celini da se povede više računa o deci, kako bi se stalo na put sve izraženijoj maloletničkoj delikvenciji”, piše u zaključcima.

Taj savet je pozvao medije da poštuju svoju odgovornost koju treba da imaju u smislu objektivnog, blagovremenog izveštavanja i neophodnosti stvaranja javnog mnjenja.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je na sednici saveta da incidenti nisu samo problem koji treba da rešava policija, već treba obratiti pažnju na uzroke tih pojava.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da bi bilo pogrešno “da se pravimo da smo iznenađeni”, jer je maloletnickco nasilje postalo veoma česta pojava.

“To je problem koji je rezultat raspadanja našeg društva i svega onoga što nam se događalo u prethodne dve decenije. To nije politički, nego sociološki problem, jer je došlo do devalvacije tradicionalnih vrednosti kao što su osnovno kućno vaspitanje, poštovanje starijeg, neprikosnovenost čoveka i imovine”, kazao je Pastor.

Pokrajinska zaštitnica građana Aniko Muškinja Hajnrih kazala je da se u školama mora raditi na prevenciji nasilja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga