Dosta je bilo: Vučić pravi partijsku policiju

"Premijer planski ukida demokratska prava, uništava institucije preplavljujući ih nesposobnim i poslušnim partijskim kadrovima, a istovremeno ojačava represivni aparat partijskom vojskom"

08. jan 2017

 

Pokret Dosta je bilo (DJB) optužio je premijera Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojšu Stefanovića da uvođenjem Pomoćne policije čije će pripadnike birati ministar lično zapravo imaju nameru da prave partijsku policiju koja treba da obezbeđuje vlast, a taj potez, kako su ocenili, usmeren je protiv interesa policije i interesa građana.

„Premijeru i njegovom ministru sve je teže da kontrolišu nezadovoljstvo policije. Suočeni sa situacijom da gube kontrolu i da pošteni profesionalci o političkim zloupotrebama ne žele da ćute i iznose ih u javnost, uvode Pomoćnu policiju, što je očigledan korak ka pravljenju partijske policije koja treba da obezbeđuje vlast“, ističe se u saopštenju DJB.

U saopštenju se navodi da većina poštenih i profesionalnih policajaca ne podržava vlast Aleksandra Vučića zbog političkih zloupotreba kojima su stalno izloženi, otpuštanja politički nepodobnih, dovođenja nestručnog partijskog kadra i degradiranja profesije u svakom pogledu.

Kako se dodaje, u sastav Pomoćne policije moći će da uđe svako ko je stariji od 18 godina, a mlađi od 50 i ima završenu četvorogodišnju srednju školu, a ministru policije su data sva ovlašćenja u izboru novih pripadnika policije, jer može da ih izabere i bez konkursa, uz pomoć komisije čiji sastav takođe određuje sam, kao i da ih angažuje na zadacima koje sam definiše u dogovoru sa partijski izabranim direktorom policije.

„U Pomoćnu policiju će biti biran poslušni partijski kadar SNS na isti način kao što su birani i upotrebljavani pripadnici Komunalne policije u Beogradu, kao što su postavljani notari, izvršitelji i kao što će biti birani upravitelji zgrada. Vučić polako ali sigurno planski ukida demokratska prava, uništava institucije preplavljujući ih nesposobnim i poslušnim partijskim kadrovima, a istovremeno ojačava represivni aparat partijskom vojskom koja ima zadatak da brani njegovu vlast. Partijska Pomoćna policija je tu da svaku naredbu partijskog šefa sprovede bez obzira da li je u ustavnim i zakonskim okvirima“, smatra DJB.

U saopštenju se ukazuje i da je po starom zakonu o policiji Pomoćna policija mogla biti angažovana samo u slučaju kada je trebalo nadoknaditi angažovanje velikog broja policijskih službenika za izvršavanje zadataka visokog bezbednosnog rizika, u prirodnim i drugim neserećama, za obezbeđivanje državne granice, teže ugrožavanje unutrašnje bezbednosti i slučajevima vanrednog i ratnog stanja.

U novi zakon o policiji iz januara 2016. godine, kako se ukazuje, odredba u slučaju “težeg ugrožavanja unutrašnje bezbednosti” zamenjnea je rečima “ugrožena unutrašnja bezbednost”, dok je izbačeno vanredno i ratno stanje i ubačena nova odredba kojom je omogućeno da ministarstvo unutrašnjih poslova potpiše ugovor sa lokalnom samoupravom o angažovanju “pomoćne policije” ukoliko je to “u obostranom interesu”.

„Uredbom koju je 29. decembra potpisao, Vučić je omogućio da se od danas broj pripadnika policije uveća sa pomoćnom policijom za čak 15 odsto. Da li se ovim sprema za nove slučajeve u kojima će policija, sada ‘pomoćna’, ignorisati pozive građana kao što je to uradio sa ‘fantomima’ iz Savamale? Vučić zna da mu je popularnost drastično pala od izbora u aprilu do danas. Da li se u stvari sprema ‘pomoćno policijsko’ pokriće za izbore u aprilu?“, navodi se u saopštenju.

DJB pita i „da li će se među prvozaposlenim pomoćnim policajcima naći fantomi iz Savamale, vođe navijača bliske premijeru kao što je bio Sale Mutavi i da li je ovo početak direktnog i neskrivenog širenja premijerove kartelske mafije na policiju“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga