Dosta je bilo: Sprema se poklanjanje vojvođanske zemlje krupnom kapitalu

Biće omogućeno izdavanje do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini u Srbiji

30. jun 2015

Kabinet premijera Aleksandra Vučića priprema izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu da bi omogućio da se velikim, stranim firmama pod povlašćenim uslovima preda plodna državna zemlja, direktnom pogodbom sa Vladom Republike Srbije, saopšteno je danas iz Pokreta „Dosta je bilo“.

U saopštenju se objašnjava da izmene zakona ne priprema ministarstvo poljoprivrede, već na njima radi Vučićev šef kabineta Ivica Kojić, bivši šef kabineta Mlađana Dinkića. Kako se objašnjava, uvodi se pojam prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta za firme na 30 godina, po odluci vlade u direktnoj pogodbi.

„Ako ove izmene zakona prođu, biće omogućeno izdavanje do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini u Srbiji“, upozorili su u Pokretu „Dosta je bilo“.

Sve ovo, dodaje se, namešta se za dolazak velike nemačke mesne industrije „Tenis“, koja bi trebalo da dobije velike površine državnog zemljišta, odnosno 15 hiljada hektara, za potrebe svojih budućih farmi Vojvodini. U Pokretu „Dosta je bilo“ ocenili su da će građanima Vojvodine ostati jeftina radna mesta.

„Zašto su Vučiću važniji strani investitori i krupan kapital od domaćih paora? I domaći paori znaju da podignu farme i tove svinje, naročito pod tako povoljnim uslovima koje premijer priprema za strance. Iskustvo nas uči, da iz svih ovakvih tajnih dilova i direktnih pogodbi stoji korupcija“, poručuje se u saopštenju.

U njemu se upozorava da se ovakvim izmenama zakona nastavlja sa razvijanjem modela korupcije kojima se hrani partokratska vlast naprednjaka, podjednako kao što je to radila partokratija demokrata.

„Nastavlja se velika pljačka državne imovine i uništavanje domaćih poljoprivrednika i poljoprivrednih gazdinstava koji bi, uz iste podsticaje koji se daju strancima, postali stub ekonomskog razvoja“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga