Dosta je bilo: SNS pokušava politički da upodobi Univerzitet u Novom Sadu

@SNS-u je bilo bitno da iz Saveta pojedinih fakulteta skloni ‘nepodobne’ javne ličnosti, koji su otvoreno protiv sadašnjeg terora vlasti”

02. sep 2017

Pokret Dosta je bilo optužio je danas Srpsku naprednu stranku da je smenom dosadašnjih članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu i saveta fakulteta tog univerziteta demonstrirala još jedan u nizu od napada partokratije na sve formalno nezavisne institucije.

“Njihova ogoljena namera je da se na sva rukovodeća mesta postave podobni stranački vojnici, bez vođenja računa o stvarnim interesima društva i građana”, navodi se u saopštenju Pokreta Dosta je bilo.

Taj pokret je podsetio da su 16. juna na sednici Skupštine Vojvodine bez ikakvog obrazloženja razrešeni članovi Saveta Univerziteta u Novom Sadu, iako im je za nekoliko meseci svakako isticao mandat, a na njihovo mesto su postavljeni novi članovi na predlog poslaničke grupe SNS-a.

Dodaje se da su na prekjučerašnjoj sednici pokrajinske skupštine smenjeni i članovi saveta osam fakulteta i imenovani novi, takođe na predlog poslaničke grupe SNS-a i takođe bez ikakvog obrazloženja.

Pokret Dosta je bilo je naveo da je to po prvi put posle duže vremena da o članovima Saveta fakulteta nisu konsultovane sve poslaničke grupe i da je samo jedna vladajuća predložila sve članove.

“Iza svega očigledno stoji interes vlasti da na čelo Univerziteta u Novom Sadu i pojedinih fakulteta postavi svoje ljude, a za to im je potrebna većina u savetima koji imenuju rektora i dekane, jer na većini ovih ustanova slede izbori na proleće 2018. godine. Takođe, SNS-u je bilo bitno da iz Saveta pojedinih fakulteta skloni ‘nepodobne’ javne ličnosti koji su otvoreno protiv sadašnjeg terora vlasti”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga