Dosta je bilo: Skandalozna prodaja zemljišta firmi iz Emirata

Najava protesta pod nazivom "Ne damo zemlju ispod žita!"

17. jul 2014

Pokret „Dosta je bilo – Restart“, čiji je lider bivši ministar privrede Saša Radulović, ocenio je danas kao „štetan i protivustavan“ ugovor o prodaji i davanju u zakup više od 10.000 hektara vojvođanskog zemljišta firmi „Al Rafaved“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Taj pokret je u saopštenju za javnost nazvao „skandaloznom“ odluku Vlade Srbije da 3.700 hektara poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj, sa sedam silosa, upravnim zgradama i skladištima, koja su u vlasništvu četiri društvena poljoprivredna preduzeća u restrukturiranju bude prodato za 22 miliona evra, jer je to daleko niži iznos od tržišne cene.

Samo objekti na ovoj zemlji, koji prema podacima iz ličnih karata svih preduzeća u restrukturiranju imaju tržišnu vrednost od 4,5 miliiona evra, biće prodati po ceni koja je 20 odsto niža od procenjene, a cena zemljišta, koje inače do sad nije bila na prodaju i za koje bi jaka preduzeća u opštini Kula platila i do 10.000 evra po hektaru, iznosiće manje od 6.000 evra po hektaru, piše u saopštenju.

Dodaje se da će, osim toga, više od 2.000 hektara zemljišta koje su na javnom nadmetanju dobili u zakup domaći poljoprivrednici po ceni od 400 evra po hektaru biti izuzeto iz postupka sledeće javne licitacije i dato arapskim investitorima po ceni od 250 evra po hektaru.

Firma “Al Ravafed” od Ministarstva odbrane treba da dobije još 3.800 hektara zemljišta, što sve ukupno iznosi više od 10.000 hektara, navodi s eu saopštenju za javnost.

Pokret „Dosta je bilo“ održaće sutra u Novom Sadu i konferenciju za novinare posvećenu ovoj temi, na kojoj će biti najavljen i javni skup pod nazivom „Ne damo zemlju ispod žita!“, koji će se održati u 13 gradova Srbije u periodu od 18. do 26. jula.

Na tim skupovima će građani moći da potpišu peticiju protiv tajne prodaje zemljišta neposrednom pogodbom i zahtev za transparentnom prodajom zemljišta na javnom tenderu na kome mogu da učestvuju i domaća individualna poljoprivredna domaćinstva, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga