Dosta je bilo: Protestna šetnja protiv Tenisovog zakona

Premijer i njegova skupštinska većina odlučili da usvoje štetne izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

20. dec 2015

Pokret Dosta je bilo najavio je danas da će pozvati sva porodična gazdinstva, njihova udruženja, sve građane i sva udruženja građana na protestnu šetnju protiv štetnih izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Pokret je istakao da je već kontaktirao i sve relevantne političke stranke i organizacije koje su se javno usprotivile „Tenisovom zakonu“ i koje ne koketiraju sa premijerom, da zajedno organizuju protestnu šetnju.

Za ponedeljak je najavljena sednica Skupštine Srbije, a jedna od tačaka dnevnog reda su i izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Pokret Dosta je bilo naveo je da su, i pored velikog protivljenja vojvođanskih paora, premijer i njegova skupštinska većina odlučili da usvoje štetne izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

„Hoće da naprave ‘Tenisov zakon’, po kome će gotovo trećinu najbolje državne zemlje u Vojvodini vlada dati krupnom kapitalu, uglavnom strancima, u zakup na 30 godina, direktnom pogodbom i tajnim ugovorima“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

U njemu se objašnjava da Tenis treba da dobije 15 hiljada hektara najbolje banatske zemlje, neposrednom pogodbom, tajnim ugovorom sa premijerom u zakup na 30 godina.

„Naši paori danas obrađuju tu zemlju. Plan vlade je da naši zemljoradnici i porodična gazdinstva postanu jeftina najamna radna snaga. Strane korporacije, pored jeftine zemlje, za to ‘zapošljavanje’ treba dodatno da dobiju i ogromne subvencije od države po ‘radnom mestu'“, ocenjuje se u saopštenju.

U pokretu Dosta je bilo su istakli i da poziv na protestnu šetnju nije poziv na koaliciju, već poziv u odbranu najvažnijeg društvenog resursa – zemlje. U saopštenju se ocenjuje i da se stranke i političke organizacije koje zastupaju potpuno različite ideologije u potpunosti slažu oko toga da zemlju treba da obrađuju porodična gazdinstva.

„Kompanije kao što je Tenis su dobrodošle da otvore svoje pogone, uspostave kooperativu i od naših paora nabavljaju svinje. Interes države Srbije i svih njenih građana mora biti iznad ideologije i stranačkih interesa. Oko nekih stvari se moramo složiti“, poručili su u pokretu.

Kako se navodi, pokret će predati zahtev Skupštini, predsedniku Srbije i Vladi da se iz predloženih izmena zakona izbaci prvih sedam stavova spornog člana 64a.

„Poručimo Vučićevom SNS-u, Dačićevom SPS-u, SDPS-u Rasima Ljajića, PUPS-u Milana Krkobabića i Palminoj JS da mogu da izglasaju ovaj duboko štetan zakon, ali da će, ukoliko to učine, platiti cenu na predstojećim izborima. Ovaj duboko štetan zakon po interese svih građana Srbije će biti ukinut odmah nakon izbora“, dodaje se u saopštenju Dosta je bilo.

U njemu se poručuje da je protestna šetnja glas upozorenja „partijskim parazitima na vlasti“ da će platiti cenu neodgovornosti.

„Građani moraju da kažnjavaju neodgovornu partokratiju. To se radi na izborima. Uspeli smo u slučaju Telekoma. Jer partokratija se jedino boji tvog glasa“, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga