Dosta je bilo: Oštra osuda noćne političke čistke na RTV

Uvođenje mrkle noći u informisanje građana Vojvodine

18. maja 2016

Smene koje je na RT Vojvodine po hitnom postupku sprovela Vučićeva SNS u direktnoj su suprotnosti sa principima na kojima treba da počiva javni servis građana Vojvodine i dovešće do naglog urušavanja nivoa demokratije u pokrajini, saopštio je danas pokret Dosta je bilo.

U saopštenju pokreta se oštro osuđuje brutalno kršenje svih medijskih zakona i principa koji su usvojeni u skupštinama Srbije i Vojvodine i kojima se garantuje politička autonomija javnim servisima.

„Neprihvatljivo je da se preko noći, gotovo na početku novog mandata, smenjuje profesionalni urednički kadar izabran regularno na četiri godine. Urednici medija koji se smenjuju noću, novinari kojima se raspoređivanje na nova radna mesta uručuje na hodnicima, noćna postavljanja novih medijskih komesara – sve to jasno vodi u uvođenje mrkle noći u informisanje građana Vojvodine“, ocenio je Dosta je bilo.

U saopštenju se ističe da se Vučićev način vladavine zasniva pre svega na obmanama koje servira preko kontrolisanih medija.

„Vučićeve reforme postoje samo na njegovim medijima i nigde više. Preko njih se brutalno obračunava i sa političkim protivnicima. Posle ovih političkih noćnih čistki na RTV biće zatvoren i poslednji, donekle slobodan, javni prostor za pristojnu razmenu različitih mišljenja i za objektivno informisanje građana“, navodi se u saopštenju.

U njemu se poručuje da su slobodni, kritički mediji osnova svakog demokratskog društva.

„Bez njih Srbija ne može da računa ni na ekonomske ni na demokratske reforme niti na poboljšanje uslova u kojima žive građani. Pokret Dosta je bilo podržava zahtev zaposlenih na RT Vojvodine da im se hitno odgovori na pitanje zašto su smenjeni preko noći“, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga